©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Artikelen Hierarchie
Artikelen: Cultuur
Read My World 2016
Gedurende drie dagen gonsden de oevers van Amsterdam Noord van de Slavische ruisklanken. Ook al was de voertaal van de meeste onderdelen van Read My World het Engels, rond de podiums en op de gangen kon men flarden Pools, Oekra´ens en af en toe wat Russisch opvangen, afgewisseld met gutturale brokken Nederlands. Het literatuurfestival was bovenal een feest van taal.

Reisverhaal
In de hele tragiek rondom de Oekra´ne kwestie is de taal volgens bepaalde mensen een issue. Voor de mensen die verder kijken is het meer een kwestie van kunnen en willen begrijpen zoals de onderstaande anekdote aantoont.

Dans, kunst, vakantie en muziek verkend
Omdat Oekra´ne geografisch gelegen is tussen Europa en AziŰ, vertoont een groot deel van haar cultuur zowel oosterse als westerse invloeden. In de loop der jaren is het altijd be´nvloed door bewegingen zoals die tot stand gebracht zijn tijdens het Byzantijnse Rijk en de Renaissance. Vandaag de dag wordt het land enigszins cultureel gedeeld met de westelijke regio's, voorzien van een sterkere Europese invloed en de oostelijke regio's met een sterke Russische invloed. Door Bob Wouda

Pysanky
Oekra´ne staat bekend om de mooie en artistiek beschilderde paaseieren, de Pysanky. Sinds kort is daar een culinaire dimensie aan toegevoegd! Pysanky koekjes.

Banderisten
Helden of Verraders? Al lange tijd vraag ik mij dit af. Om op deze vraag antwoord te vinden heb ik een aantal mensen uit Oekra´ne, die sympathie koesteren voor dit gedachtegoed, bereid gevonden om mij informatie te geven. Hun verhaal wil ik graag delen om een beter beeld te schetsen. Aan de lezer de keus om zijn of haar mening te geven na het lezen van dit artikel.