©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Artikelen Hierarchie
Artikelen: Politiek
Ukraine & Europe: What Should Be Done?
There is a new Ukraine that is determined to become the opposite of the old Ukraine. The old Ukraine had much in common with the old Greece that proved so difficult to reform: an economy that was dominated by oligarchs and a political class that exploited its position for private gain instead of serving the public. The new Ukraine, by contrast, is inspired by the spirit of the Maidan revolution in February 2014 and seeks to radically reform the country.

A New Policy to Rescue Ukraine
The sanctions imposed on Russia by the US and Europe for its interventions in Ukraine have worked much faster and inflicted much more damage on the Russian economy than anybody could have expected.

"Jatsenjoek verhief zijn stem tegen mij. Hij hield een verbazingwekkende tirade, die begon met het woord “jongeman”"
De Duitse jurist Sasja Borovik, die werd uitgenodigd om bij het ministerie van Economische Zaken te komen werken, raakte in conflict met premier Arseni Jatsenjoek, hetgeen leidde tot het vertrek van de specialist uit de functie van staatssecretaris. In een exclusief interview met “GORDON” vertelde Borovik, dat hij eenvoudigweg eerlijk antwoordde op een vraag van de premier hoe Europese geldschieters reageren op zijn ideeën. Bron: Gordonua.com

Sasja Borovik: de Oekraïense overheid is niet in staat om iets te verbeteren
Het huidige Oekraïne is een land met mogelijkheden. In een paar uur werd de nog niet officieel aangestelde, in slechts kleine kring bekende staatssecretaris van economische zaken Sasja Borovik de held van het laatste nieuws. Fragmenten uit een interview met de nooit officieel benoemde staatssecretaris van economische zaken Sasja Borovik. Bron: LIGABusinessinform www.liga.net Vertaling: Marieke Wijma

Oekraïne: tijd voor normalisering?
De herovering van rebellenbolwerk Slavjansk vorig weekend werd maandag door de Oekraïense president Porosjenko terecht als een keerpunt bestempeld. Terwijl het Oekraïense leger zich opmaakt om verder richting Horlivka, Donetsk en Lugansk te trekken, zetten de zwaar bewapende pro-Russische separatisten zich schrap voor een partizanenoorlog. Maar hoewel er veel informatie en onthutsende beelden van het front komen, blijft het relatief stil vanuit Rusland en het Westen.

Interview Svoboda
Wat zijn de waarheden en onwaarheden over Svoboda. Zijn het inderdaad de onverschrokken rechtsextremisten of zijn het de mensen die met ideologie en visie proberen hun land te promoten. Onderstaand interview met Julia Levchenko zal hopelijk wat meer inzicht geven.

Het verkiezingsprogramma van Poroshenko
De mensen in Oekraïne hebben genoeg van de corruptie in hun land, willen democratie en velen uiten dat op een vreedzame manier, dan tekent de toenmalige president van Oekraïne niet het associatie verdrag tussen Oekraïne en de EU. De eerst vreedzame protesten gaan door en het Maidan plein in Kiev wordt het bolwerk van het verzet. Euromaidan is ontstaan. De eerst vreedzame protesten ontaarden in felle gevechten. Mensen zijn bereid hun leven te geven voor het doel dat ze nastreven: fundamentele veranderingen in heel Oekraïne! Andere groeperingen mengen zich in de strijd, maar men wil doorzetten. Velen weten het: willen wij verandering in Oekraïne dan zullen wij dat moeten tonen, wellicht onze houding ten opzichte van het leven dat wij niet langer willen leiden zoals dat nu dient te gebeuren. “Oekraïne zit midden in een crisis waar een ieder een deel van de verantwoordelijkheid dient te dragen en het is nu tijd geworden om te laten zien dat wij willen leven op een nieuwe, andere en voor ons betere manier”.

Verkiezingen geopend in Oekraïne te midden van angst en geweld in Donetsk, Luhansk oblasts
De stembureau’s zijn in Oekraïne op 25 mei om 08:00 geopend voor een vervroegde presidentsverkiezing in opdracht van het parlement nadat Viktor Janoekovitsj het land uit vluchtte op 22 februari, na de EuroMaidan Revolutie. Maar door Rusland gesponsord geweld en terreur woedt in oostelijke delen van Oekraïne, veel stembureaus in Donetsk en Luhansk oblasts is het onmogelijk gemaakt om open te gaan, ook op de Krim dat in maart bij Rusland is gevoegd.

Kiezen in een land op stelten
Ook in Oekraïne wordt dit weekend gestemd: het land gaat de nieuwe president kiezen. Al lossen deze verkiezingen de fundamentele problemen van Oekraïne op zich nog niet op, zijn ze zeer belangrijk voor de legitimiteit van de nieuwe Oekraïense macht.

Oekraïne na het referendum: hoe nu verder?
Rusland erkent de uitslag van het referendum over de onafhankelijkheid van Oost-Oekraïne. Vier vragen over de nieuwe situatie.

‘Premier’ van Donetsk wil tot Russische federatie toetreden
Oppervlakkig bezien heeft het zondag gehouden ‘referendum’ over onafhankelijkheid van de Oost-Oekraïense provincies Donetsk en Loegansk niet geleid tot noemenswaardige veranderingen. Maar de leiders van de door niemand erkende ‘republiek’ hopen het ‘mandaat’ dat ze van de kiezers hebben gekregen zo snel mogelijk te verzilveren.

Ondanks de controverse, kan Poetin nog steeds Oekraïne binnenvallen
Tijdens zijn jaarlijkse live-call-in Show vorige week heeft president Vladimir Poetin de kijkers verteld dat hij geen Russische troepen zou sturen in de zuidelijke en oostelijke regio's van Oekraïne. Dat is een zeker teken dat hij van plan is om een invasie in de nabije toekomst uit te voeren. Immers, ook zei Poetin onlangs dat het Russische leger en de federale veiligheidsdienst niet op enigerlei wijze betrokken zou zijn in het oosten van Oekraïne.

De ene opstand is de andere niet
De laatste dagen zijn er op tv weer beelden van “betogers” in Oekraïne te zien , dit keer in het oosten van het land. Deze beelden lijken soms hard op die van Maidan in Kiev of die in het westen van Oekraïne in januari en februari. Zowel in het westen en Kiev als in het oosten kwamen er burgers op straat. Ze zetten barricades op en bezetten overheidsgebouwen. Zowel in Kiev als in Loegansk of Donetsk worden de protesten door de politie onderdrukt. De vorm van de protesten is dus vaak dezelfde, wat ook de bedoeling is. De inhoud is wel totaal anders. Duizend woorden (de lengte van dit opiniestuk) leggen dat beter uit dan een tv-beeld.

Gaat Poetin verder met landjepik? Zes vragen
Het ultimatum dat Oekraïne de betogers stelde, is verlopen. Wat gaat er nu gebeuren? Ko Colijn van Instituut Clingendael beantwoordt zes vragen. 1. Wat kan Oekraïne nu militair gezien doen? Oekraïne kan geen tanks en vliegtuigen sturen. Met andere woorden: het kan geen oorlog gaan voeren midden in de steden. Dat zou leiden tot burgerslachtoffers en het risico van een Russische interventie. Daar zou Oekraïne niet tegen opgewassen zijn.

Hoe Oekraïne in een week de controle kwijtraakte over het oosten
Er is de afgelopen paar dagen veel over geschreven: de dreigende afscheiding van Oost-Oekraïne. De bezetting van overheidsgebouwen in een aantal steden in de regio heeft tot een enorme internationale crisis geleid. Hoe heeft dit in een week zo kunnen escaleren? Een overzicht.