©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Artikelen Hierarchie
Artikelen: Economie
Oekraïne-crisis raakt Nederlandse bedrijven
Nederlandse ondernemers beginnen de gevolgen te ondervinden van de aanhoudende spanning tussen Rusland, Oekraïne en het Westen. Nederlandse en Russische bedrijven stellen grote investeringen uit. Bovendien staan de rendementen onder druk door de daling van de roebel, die al eind vorig jaar is ingezet. ‘Het is nu niet aantrekkelijk om in Rusland een nieuwe business op te starten.’

Oplegging door Rusland van de Russische wet op de Krim
Oplegging door Rusland van de Russische wet op de Krim: wat betekent dit voor bedrijven die actief zijn in de Krim en hoe kunnen beleggers zich beschermen tegen Krim Investments?

Is de Krim een gasoorlog?
De annexatie van de Krim door Rusland heeft opnieuw aanleiding gegeven tot een debat over hoe Europa zich kan bevrijden van de grote afhankelijkheid van Russisch gas. Dezelfde oefening gebeurde na de gascrisissen tussen Rusland en Oekraïne in 2006 en 2009, wanneer—in tegenstelling tot bij de huidige crisis—de gasleveranties aan Europa wél werden verstoord. Is de Europese gasbevoorrading vandaag in het gedrang? En welke energielessen moet Europa trekken?

"Crisis in Oekraïne is grootste risico voor economie"
Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is de crisis in Oekraïne met voorsprong nu het grootste geopolitieke risico voor de wereldeconomie. Al voor de crisis vreesden sommige analisten voor de forse afkoeling van de groei in landen zoals Rusland, India, Brazilië en China.

Hoe Rusland op cruciale onderdelen militair afhankelijk is van Oekraïne
Rusland is voor cruciale delen van zijn militaire materieel en expertise afhankelijk van Oekraïne. Een interventie kan dat niet geringe probleem in één klap oplossen.

Er wacht de Oekraïense economie een pijnlijke hervorming
Andriy Boytsun: De recente onlusten in Oekraïne en de Russische invasie van de Krim hebben verregaande gevolgen voor de Oekraïense economie. Nu veiligheid een grotere prioriteit is geworden dan economische efficiëntie, is het voor het land belangrijk om de economische situatie te bestendigen. Tegelijkertijd biedt dit moment Oekraïne een unieke kans om de lang uitgestelde en pijnlijke hervormingen door te voeren, waardoor zijn economie op lange termijn efficiënter kan worden.