©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Rusland verhoogt gasprijs Oekra´ne met 80 procent
Gepost door  admin admin Gepostop  04-04-2014 00:00 04-04-2014 00:00 723  keer gelezen 723 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantRusland heeft de gasprijs voor Oekra´ne vandaag voor de tweede keer in drie dagen verhoogd. Waar de prijs eerder deze week nog met veertig procent werd opgevoerd, loopt de verhoging nu op tot tachtig procent. Daarmee wordt de druk op de economie van Oekra´ne, dat aan de rand van een bankroet staat, verder opgevoerd.

Oekra´ne heeft de verhoging afgedaan als politiek gemotiveerd. De prijs zou nu veel te hoog zijn, lieten de autoriteiten weten. Oekra´ne is niet bereid om te betalen voor leveringen 'op dit niveau'.

Volgens het hoofd van het Russische Gazprom, Alexej Miller, houdt de prijsverhoging verband met de introductie van uitvoerrechten op gas. 'De gasprijs wordt automatisch verhoogd vanaf april', verklaarde hij vandaag tijdens een ontmoeting met de Russische premier Medvedev.

Gazprom liet eerder deze week al weten dat een prijsverhoging noodzakelijk is omdat Oekra´ne nog voor 1,7 miljard dollar aan onbetaalde gasrekeningen heeft openstaan.

Politiek wapen
Moskou heeft geregeld zijn energievoorraad ingezet als politiek wapen. Europese afnemers vrezen dat Rusland de gaskraan tijdelijk dicht zal draaien nu het westen en oosten lijnrecht tegenover elkaar staan na de omstreden inlijving van de Krim vorige maand.

De Oekra´nse premier Jatsenjoek zei vandaag te verwachten dat Rusland de gastoevoer naar zijn land zal limiteren. Daarmee zou Rusland de druk nog verder willen opvoeren.

Bron: Volkskrant