©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Russische propaganda: Donetsk brandt, dankzij photoshop
Gepost door  admin admin Gepostop  30-05-2014 00:00 30-05-2014 00:00 674  keer gelezen 674 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantWaar oorlog is, is propaganda. Pro-Russische websites maken het wel erg bont bij hun weergave van de situatie in het oosten van Oekra´ne met bewerkte foto's en beelden van elders.

De waarheid is het eerste slachtoffer van de oorlog, luidt het aloude gezegde. Dat is ook nu weer het geval in het conflict tussen de Oekra´ense regering en pro-Russische rebellen in het oosten van het land.

De opstandelingen namen volgens de Russische media de wapens op omdat de nieuwe regering in Kiev uit 'fascisten' zou bestaan. Toen de twee ultrarechtse Oekra´ense presidentskandidaten zondag samen nog geen 3 procent van de stemmen bleken te halen, zaaide de Russische televisie verwarring met een 'tussenuitslag' die een van hen 37 procent van de stemmen gaf.

Nog ruiger
Op pro-Russische internetsites, die regelmatig door de media in Rusland worden geciteerd, gaat het er nog ruiger aan toe. Na de zware verliezen die de rebellen maandag leden bij een mislukte poging de luchthaven van Donetsk in te nemen, doken op pro-Russische sites beelden op van felle branden in Donetsk. Allemaal bijelkaar gefotoshopt, maar wel effectief om de Russische publieke opinie in beweging te krijgen.

Vaak worden ook beelden uit andere oorlogsgebieden geleend, zoals de foto van een jongetje dat bij de slag om de luchthaven gewond zou zijn geraakt. In feite was het een oud beeld uit Aleppo. Of er worden videobeelden getoond van rebellen die een Oekra´ens militair voertuig opblazen. Alleen hoor je ze op de originele video Allahu Akbar roepen, want het zijn beelden uit SyriŰ. Een mortuarium in Slavjansk vol lijken van Oekra´ense militairen blijkt een Mexicaans lijkenhuis met slachtoffers van de drugsmaffia.

Het meisje uit Donetsk dat huilt om haar dode moeder, komt uit Het Fort van Brest, een Russische film over de Tweede Wereldoorlog .

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.