©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Pro-Russen in Oost-Oekraïne accepteren wapenstilstand
Gepost door  admin admin Gepostop  23-06-2014 22:08 23-06-2014 22:08 579  keer gelezen 579 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladPro-Russische separatisten in twee belangrijke gebieden in Oost-Oekraïne gaan akkoord met een wapenstilstand tot 27 juni. Dat schrijft persbureau AP. De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigde vorige week de wapenstilstand eenzijdig af.

Vandaag heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen rebellenleider en premier van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Borodaj, de voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma, oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek, de gezant van Moskou in Oekraïne en een vertegenwoordiger van de OVSE. De OVSE-vertegenwoordiger zei na afloop:

“Aan het einde van het gesprek hebben vertegenwoordigers van Loegansk en Donetsk het voorstel van een staakt-het-vuren tot 27 juni geaccepteerd.”

Borodaj liet daarnaast weten dat zijn strijders zich aan het staakt-het-vuren zullen houden.

Eerder leek het er nog op dat de pro-Russen de wapenstilstand zouden negeren. Een Oekraïense grenswacht bood afgelopen zaterdag aan separatisten de mogelijkheid om de wapens neer te leggen, maar volgens de wacht negeerden ze dit aanbod. Het is dan ook maar de vraag of alle opstandelingen de wapenstilstand, die nu geaccepteerd is door vertegenwoordigers, ook daadwerkelijk in acht zullen nemen.

Daarnaast zijn er naar alle waarschijnlijkheid meerdere groepen actief in zowel Loegansk als Donetsk. Het is dan ook nog onduidelijk wie er precies akkoord zijn gegaan met de wapenstilstand en wie eventueel niet.

GESPREK OBAMA EN POETIN
De Amerikaanse president Obama en de Russische president Poetin hebben vanavond telefonisch met elkaar gesproken, schrijft persbureau Reuters. Daarin liet Obama aan Poetin weten dat “het gevolgen zal hebben” op het moment dat het land geen concrete stappen zal ondernemen om verdere escalatie in Oekraïne te voorkomen.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.