©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Poetin schrapt 'inval Oekra´ne'
Gepost door  admin admin Gepostop  24-06-2014 16:28 24-06-2014 16:28 1536  keer gelezen 1536 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOSPresident Poetin heeft het parlement gevraagd een resolutie die een inval in Oekra´ne mogelijk maakt te schrappen. De resolutie werd in maart in het leven geroepen, volgens Moskou om de Russische minderheid in Oekra´ne te beschermen.

Het verzoek van Poetin aan de Federatieraad, de senaat, werd bekendgemaakt via zijn woordvoerder. Persbureau RIA Novosti bericht dat er morgen al over gestemd zal worden.

Toen de resolutie in maart werd aangenomen was de crisis op de Krim in volle gang. Als de levens of het welzijn van Russen in Oekra´ne in gevaar was, zouden Russische troepen het buurland mogen binnenvallen, luidde de strekking.

Staakt-het-vuren
Het besluit van Poetin volgt daags nadat de separatisten in Oost-Oekra´ne hun steun hadden gegeven aan het bestand dat president Porosjenko vrijdag had afgekondigd. Op enkele schendingen na lijkt het erop dat het staakt-het-vuren wordt gerespecteerd.

Gisteren sprak Poetin telefonisch met president Obama. De Amerikaanse president waarschuwde zijn ambtgenoot dat Moskou zich sterk moet maken voor een oplossing in Oekra´ne omdat de sancties tegen Rusland anders worden verscherpt. Ook de EU kwam al met die waarschuwing.

Of het besluit van Poetin een reactie is op die dreiging is volgens correspondent David Jan Godfroid moeilijk te zeggen. "We kunnen niet in zijn hoofd kijken. Maar feit is wel dat Rusland de Krim stevig in handen heeft, en daar heeft niemand het meer over."

Bron: NOS
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.