©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

'Oekra´ense helikopter uit de lucht geschoten: 9 doden'
Gepost door  redactie redactie Gepostop  24-06-2014 22:25 24-06-2014 22:25 647  keer gelezen 647 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantOndanks een staakt-het-vuren hebben opstandelingen in de buurt van de Oost-Oekra´ense stad Slavjansk een helikopter van het Oekra´ense leger neergehaald. Daarbij zijn mogelijk negen doden gevallen, aldus een woordvoerder van de strijdkrachten.

Eerder vandaag had het Oekra´ense leger pro-Russische separatisten ervan beschuldigd dat ze een militaire controlepost bij Slavjansk onder vuur hadden genomen. Daarbij zou een dode zijn gevallen.

Op dit moment wordt er nog altijd hevig gevochten in de stad, zo melden journalisten ter plaatse. Er wordt zwaar materieel, waaronder mortiergranaten, ingezet.

Wapenstilstand
De gebeurtenissen volgen een dag nadat de opstandelingen in het oosten van Oekra´ne hadden verklaard bereid te zijn tot een wapenstilstand en onderhandelingen om een oplossing te vinden voor het conflict. Dat kwamen zij overeen na vredesbesprekingen met vertegenwoordigers van Oekra´ne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Rebellenleider en premier van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Borodaj zei dat zijn strijders zich aan het staakt-het-vuren beloven te houden dat de Oekra´ense president Petro Porosjenko vrijdag afkondigde.

Het bestand lijkt met de huidige ontwikkelingen te zijn geschonden.

'Bestand te kort'
De Russische president Vladimir Poetin, die ervan wordt beschuldigd om de separatisten te steunen, heeft sowieso weinig vertrouwen in het bestand. Hij vindt een wapenstilstand van een week 'veel te kort'. Het conflict kan alleen opgelost worden als er sprake is van echte onderhandelingen, zo zei hij tijdens een bezoek aan Wenen.

Poetin deed vandaag een poging om de spanning rond Oekra´ne te verkleinen. Hij vroeg de Russische senaat de toestemming om indien nodig militair in te grijpen in het buurland in te trekken.

Poetin deed het verzoek even voordat hij afreisde naar Wenen, aldus zijn woordvoerder. Het Russische parlement gaf Poetin begin maart toestemming om militair in te grijpen in Oekra´ne als de president dat nodig vond, bijvoorbeeld als de veiligheid van Russische burgers in het geding zou zijn.

De Oekra´ense president Petro Porosjenko noemde de actie van Poetin een 'eerste stap' van de Russische president na diens belofte om het vredesplan van het Oekra´ense staatshoofd te steunen.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.