©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

ANALYSE - Glimp van hoop voor oplossing Oekra´ne-crisis
Gepost door  redactie redactie Gepostop  24-06-2014 19:16 24-06-2014 19:16 134773  keer gelezen 134773 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDe Russische president Poetin lijkt af te zien van een militaire interventie in het buurland Oekra´ne. Hij heeft het Russische Hogerhuis gevraagd om het mandaat dat hij daarvoor heeft gekregen, in te trekken. Oekra´ne reageerde opgelucht. President Porosjenko noemt het een "eerste praktische stap" op weg naar een vredesregeling voor de crisis in het land.

De stap van Poetin komt onverwacht. De Russische president deed eind vorige week een vredesplan dat de Oekra´ense president Petro Porosjenko aankondigde nog af als weinig meer dan een ultimatum aan de separatisten in het oosten, maar lijkt nu bij te draaien.

Volgens zijn woordvoerder heeft Poetins verzoek om zijn mandaat voor militaire interventie in te trekken te maken met het begin van de vredesonderhandelingen tussen de Oekra´ense regering en separatistische leiders in het oosten.

Staakt-het-vuren
Zij hebben gisteren ook beloofd zich te houden aan het eenzijdige staakt-het-vuren dat Porosjenko afgelopen vrijdag afkondigde en dat tot komende vrijdag moet duren. Aanvankelijk wezen de rebellen de wapenstilstand nog af. Vertegenwoordigers van Rusland en van de Organisatie voor Veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE) zijn bij de gesprekken aanwezig.

Poetin vroeg de Russische Federatieraad eind februari om goedkeuring om militair te mogen ingrijpen in Oekra´ne, met als argument dat de Russischtalige minderheid daar bescherming nodig had. Het Hogerhuis gaf op 1 maart gehoor aan zijn verzoek. Poetin kreeg het recht om 'de gewapende strijdkrachten van de Russische Federatie in te zetten op het grondgebied van Oekra´ne tot de sociale en politieke situatie in dat land normaliseert'.

Het mandaat werd in de dagen daarna meteen door Poetin gebruikt om het Oekra´ense schiereiland de Krim te bezetten. Oekra´ense militairen werden in hun bases omsingeld door militairen zonder herkenningstekens en konden weinig anders dan werkloos toezien hoe ruitvormige schiereiland werd bezet. Pas later gaf Poetin toe dat het inderdaad Russische militairen waren geweest. De daadwerkelijke Russische annexatie van de Krim verliep via een inderhaast georganiseerd referendum dat door Kiev en zijn westerse bondgenoten werd veroordeeld als ongrondwettelijk en oneerlijk.

De gebeurtenissen op de Krim dienden in april als inspiratiebron voor separatisten in het oosten van Oekra´ne. De regio's Donetsk en Loehansk willen zich afscheiden en aansluiten bij Rusland. Geconfronteerd met de dreiging van een nieuw verlies van grondgebied gaf de regering in Kiev ditmaal het leger wel bevel om in te grijpen en begon een anti-terreuroperatie tegen de rebellen. Intussen trok Rusland vele duizenden militairen samen langs de grens met Oekra´ne om Kiev te waarschuwen en onder druk te zetten om de operatie te staken.

Meer sancties
De Europese ministers van buitenlandse zaken dreigden gisteren op hun beurt opnieuw met een derde pakket met meer ingrijpende sancties tegen Rusland als het militair ingrijpt, en vroegen Poetin ook om de resolutie van 1 maart in te trekken. Wellicht heeft die druk de Russische president van gedachten doen veranderen. Mogelijk is ook dat Poetin een succesvolle interventie in Oekra´ne niet meer ziet zitten nu er een nieuwe Oekra´ense regering is en het leger redelijke succesvol stand houdt tegen de rebellen.

Voor de separatisten in het oosten van Oekra´ne zal het intrekken van Ruslands mandaat om militair te interveniŰren voelen als verraad. Poetin geeft hiermee het eerste heldere signaal aan hen af dat zij voorlopig niet op militaire hulp uit Rusland hoeven te rekenen en zelf verantwoordelijk zijn voor een oplossing van de crisis.

Legerhelikopter neergehaald
Dat sommigen die oplossing toch vooral in militaire termen zien, bleek vanavond, toen een Oekra´ense legerhelikopter werd neergehaald. Er zouden negen mensen zijn omgekomen.

Maar het is ook een signaal aan Kiev dat het nu de kans heeft zich constructief op te stellen tegenover de grieven die de rebellen en veel etnisch-Russische burgers in het oosten hebben. Daarbij zal de Oekra´ense regering de nodige weerzin moeten overwinnen tegen de separatisten, met wie zij tot nu toe weigerde te praten. Maar, zo benadrukte Poetin vanavond andermaal: een bestand is niet genoeg: Porosjenko moet gaan onderhandelen met de separatisten.

Poetins stap - waarmee de Federatieraad mogelijk morgen instemt - kan een nieuwe wending betekenen in de oorlog in het oosten van Oekra´ne, die al aan honderden mensen het leven heeft gekost; separatisten, gewone burgers en Oekra´ense militairen. Het lijkt de eerste serieuze mogelijkheid te zijn om via onderhandelingen tot een politieke oplossing te komen voor de ernstigste crisis in de betrekkingen tussen het Oosten en Westen sinds de Koude Oorlog.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.