©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Oekra´ne trotseert president Poetin
Gepost door  admin admin Gepostop  27-06-2014 19:57 27-06-2014 19:57 701  keer gelezen 701 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOS
In Brussel is vanmorgen een handelsakkoord getekend met Oekra´ne, MoldaviŰ en GeorgiŰ. Het is allemaal tegen het zere been van president Poetin. Vanavond bijdragen van correspondent Saskia Dekkers op de Krim en Chris Ostendorf in Brussel. Te gast is Hubert Smeets, Rusland-deskundige van NRC Handelsblad.

Volksopstand
Het handels- en samenwerkingsverdrag met Oekra´ne zou vorig jaar al worden getekend, maar toenmalig president Janoekovitsj weigerde dat op het laatste moment. Het was een van de factoren die leidden tot een volksopstand in Kiev, tot grote spanningen met Rusland, het verlies van de Krim en de halve burgeroorlog die Oost-Oekra´ne nu in zijn greep houdt.

Janoekovitsj trad uiteindelijk af. Zijn opvolgers Toertsjinov en Porosjenko maakten zich alsnog sterk voor het verdrag. "Dit is de belangrijkste dag voor Oekra´ne na de Onafhankelijkheidsdag", zei Porosjenko bij de ondertekening.

Hervorming
De verdragen met Oekra´ne, MoldaviŰ en GeorgiŰ moeten leiden tot nauwere economische en politieke samenwerking. Volgens de EU bepaalt het verdrag ook de hervormingsagenda voor de drie Oost-Europese landen.

Samenwerking van de deelnemende partijen kan op op jaarbasis 750 miljoen euro opleveren. De drie landen moeten wel aan allerlei voorwaarden voldoen: bezuinigen, corruptie uitbannen en de economie moderniseren. Dat betekent ook minder of geen overheidssteun en subsidies. Voor Nederland is het associatieverdrag met Oekra´ne wellicht interessant voor de export naar Oekra´ne's buurlanden Polen en RoemeniŰ.

Rusland
Rusland kijkt met argusogen naar de toenadering van Oekra´ne, MoldaviŰ en GeorgiŰ tot de EU. Onderminister Karasin van Buitenlandse Zaken heeft Oekra´ne met "ernstige consequenties" gedreigd. Volgens een woordvoerder van het Kremlin neemt Rusland maatregelen als blijkt dat de Russische economie lijdt onder de nieuwe handelsverdragen met de EU.

Bron: Nieuwsuur
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.