©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

"Oekra´ne brokkelt verder af"
Gepost door  redactie redactie Gepostop  06-04-2014 21:20 06-04-2014 21:20 630  keer gelezen 630 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOSDe weken durende onrust in het oosten van Oekra´ne is dit weekend verder verhard. Pro-Russische demonstranten lieten zich horen en zien in Charkov, Loehansk en Donetsk.

In die laatste stad is een gebouw van de regionale overheid bezet door betogers. Ze eisen dat de overheid van de regio een referendum uitschrijft over afscheiding van Oekra´ne.

"Voor middernacht willen ze de toezegging dat er zo'n volksraadpleging komt", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Als dat niet gebeurt, houden de demonstranten morgen een bevolkingsraad. Met andere woorden, dan beslissen ze zelf."

Afbrokkelen
Het is volgens Godfroid niet precies te zeggen of de Russische regering hierachter zit. "Maar gezien de opstelling van Moskou in het conflict met Oekra´ne is het wel waarschijnlijk."

Hoe dan ook, zowel de demonstranten als Rusland willen een grotere zelfstandigheid van de regio's en derhalve minder invloed van de regering in Kiev.

Godfroid: "Als er referenda komen en als die uitwijzen dat de bevolking meer zelfstandigheid wil, zal Oekra´ne dat nooit goed vinden. Maar intussen brokkelt het land wel verder af en blijft er weinig van Oekra´ne over."

Bron: NOS
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.