©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

De Krim, het is alleen maar armer en harder geworden
Gepost door  admin admin Gepostop  30-11-2014 00:00 30-11-2014 00:00 769  keer gelezen 769 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
Newsdoor Derk Sauer
Kort na de annexatie van de Krim verscheen een bewoner van het schiereiland tijdens éë van Poetins talkshows op televisie. Hij had net een auto gekocht en kon – omdat de banken niet langer functioneerden – zijn lening niet terugbetalen. “Maakt u zich geen zorgen, “zei Poetin, “wij zorgen voor alles.”Geen wonder dat de grote meerderheid van de bevolking enthousiast reageerde. Het leven onder de regering van Kiev was hard en arm. Het rijke Moskou zou alles veranderen. Maar acht maanden later is het voor de twee miljoen inwoners alleen maar nog armer en harder geworden .
Het bankensysteem is in elkaar geklapt, de winkels zijn zo goed als leeg, mobiel valt er nauwelijks te bellen, water en stroom worden regelmatig afgesloten, en het toerisme – de belangrijkste bron van inkomsten –is in elkaar geklapt. Tot overmaat van ramp maakte de Russische centrale bank deze week bekend dat alle bankleningen van voor de annexatie wel degelijk moeten worden terugbetaald. Die meneer van de tv met zijn op pof gekochte auto ziet zijn droom uiteenspatten.
Veel inwoners van de Krim krabben zich dan ook achter de oren. maar tegenspraak wordt de kop ingedrukt en de media bieden geen ruimte voor enig kritisch geluid.
De Krim is geografisch geheel afgesloten van Rusland Water en elektriciteit komen nog steeds uit Oekraïne en Kiev voelt er steeds minder voor een helpende hand uit te steken . Voedsel moet per schip worden aangevoerd uit Rusland, een uiterst kostbare aan gelegenheid. Oekraïense toeristen – veruit de belangrijkste doelgroep – mijden het schiereiland.
In het Kremlin werken ambtenaren intussen, zoals zo v aak, aan prestigeprojecten. Een kilometerslange brug moet het Russische vasteland met de Krim verbinden. Een ,nieuw Las Vegas aan de Zwarte Zee moet voor de broodnodige revenuen gaan zorgen . Prachtig op papier, maar volstrekt onhaalbaar. Zeker op korte termijn.
Militair is het de Russen niet gelukt een corridor over land af te dwingen. Om de Krim nu in kleven te houden, zijn miljarden nodig uit de Russische schatkist. En die wordt steeds leger.
Zo is in nog geen jaar een ‘briljante politieke zet van Poetin’ omgedraaid in een zware financiële last.

Bron: Het Parool
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.