©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

President Oekra´ne blijft thuis wegens onrust
Gepost door  redactie redactie Gepostop  06-04-2014 21:48 06-04-2014 21:48 650  keer gelezen 650 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDe tijdelijk president van Oekra´ne, Oleksandr Toertsjinov, heeft een bezoek aan Litouwen afgezegd vanwege de onrust in het oosten van het land. Dat heeft het Oekra´ense parlement zondag bekendgemaakt. Toertsjinov wil volgens de verklaring de 'separatisten' aanpakken.

Pro-Russische actievoerders hebben in de Oost-Oekra´ense steden Donetsk, Loegansk en Charkov zondag drie gebouwen van de regionale overheid bestormd. Betogers hingen er Russische vlaggen op en gooiden ruiten in (zie foto's). De betogers willen een referendum over aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim heeft plaatsgevonden.

Volgens de nieuwe Oekra´ense regering hebben de oud-Oekra´ense president Viktor Janoekovitsj en de Russische president Vladimir Poetin de actievoerders opgehitst om de gebouwen te bestormen. 'Poetin en Janoekovitsj hebben opgeroepen tot en betaald voor de nieuwste golf van separatistische wanorde in het oosten van het land. Er zijn niet heel veel mensen op de been, maar ze zijn wel agressief', meldde Aresen Avakov, minister van Binnenlandse Zaken, via Facebook.

Donetsk is de thuisstad van de afgezette pro-Russische Janoekovitsj.

'Oekra´ense journalist gemarteld en vermoord'
Een Oekra´ense journalist die sinds vrijdag vermist was, is zondagmorgen vermoord teruggevonden in een bos zo'n 150 kilometer buiten Kiev. De rechtsradicale partij Svoboda, waar Vasili Sergijenko lid van was, denkt dat hij voor zijn dood gemarteld is: op zijn knieŰn, rug, keel en ter hoogte van zijn hart en nieren zijn namelijk slag- en steekwonden gevonden.

Volgens lokale media hebben drie mannen Sergijenko vrijdagavond ontvoerd vanuit zijn huis in de stad Korsun-Sjevtsjenkivski. Buiten zijn woning zijn bloedsporen aangetroffen. De politie meldde zondagmorgen dat het lichaam van Sergijenko met handboeien om in een graf buiten de stad is gevonden.

De journalist woonde afgelopen winter verschillende protesten tegen de inmiddels afgezette Oekra´ense president Janoekovitsj bij. Volgens Svoboda heeft de zaak alle kenmerken van een politieke moord.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.