©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Dan toch geen vredesonderhandelingen voor Oekra´ne
Gepost door  admin admin Gepostop  26-12-2014 17:00 26-12-2014 17:00 630  keer gelezen 630 keer gelezenNews News
printer
NewsDe vredesonderhandelingen tussen de Oekra´ense rebellen en Kiev die normaal gezien in het Wit-Russische Minsk zouden plaatsvinden, gaan niet door. Dat heeft de woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Er is niet onmiddellijk een reden gegeven.

"De ontmoeting van de contactgroep" bestaande uit vertegenwoordigers van Oekra´ne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) met de rebellen "zal vandaag niet plaatsvinden", aldus Dmitri Mirontsjik. Volgens hem hangt het af van de leden van de groep wanneer de volgende ontmoeting kan plaatsvinden.

De gezant van de zelfverklaarde Republiek van Donetsk, Denis Poesjilin, zei vrijdag dat hij geen uitnodiging had gekregen voor de gesprekken in Minsk. Volgens Poesjilin hadden de rebellen samen met de OVSE de nieuwe vergadering voorbereid, maar kwam er geen reactie van Oekra´ense zijde.

De Russische ambassade in Kiev zei geen informatie te hebben over een volgende ontmoeting. De Russische ambassadeur in Oekra´ne, Michail Zoerabov, vertegenwoordigt Moskou in de onderhandelingen.

Woensdag zaten de verschillende partijen voor het eerst sinds meer dan drie maanden samen in Minsk om een oplossing te vinden voor het conflict, dat sinds april het leven kostte aan 4.700 mensen. De gesprekken van vrijdag zouden - volgens de Britse openbare omroep BBC - de terugtrekking van zwaar wapentuig aan de frontlinie, de ruil van gevangenen en een einde aan de economische blokkade van de rebellengebieden aangesneden hebben.

Kiev en de rebellen kwamen donderdag volgens de opstandelingen een gevangenenruil overeen: 225 rebellen voor 150 leden van de Oekra´ense veiligheidstroepen. Volgens Donetsk zou dat vrijdag nog gebeuren.

Bron: De Morgen