©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Raket afkomstig van Russische brigade uit Koersk
Gepost door  redactie redactie Gepostop  10-01-2015 17:10 10-01-2015 17:10 674  keer gelezen 674 keer gelezenNews News
printer
NewsRECONSTRUCTIE MH17
Er zijn nieuwe aanwijzingen dat Russische militairen de hand hebben gehad in het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Leden van de 53ste luchtverdedigingsbrigade van het Russische leger uit Koersk leverden de raket waarmee is geschoten.
Uit nieuw fotomateriaal blijkt dat Russische militairen van de raketbrigade eind juni 'op verlof' zijn gestuurd door het leger, zodat ze in militaire kleding zˇnder herkenningstekens konden opereren in Oost-Oekra´ne.

Dat blijkt een uitvoerige reconstructie van de ramp. Het Duitse onderzoeksbureau Correctiv, het Duitse tijdschrift Der Spiegel en het AD hebben de afgelopen maanden hiervoor samengewerkt.

Video-opnamen
De soldaten reden op 23 juni met een konvooi met militair materieel naar rebellengebied in Oost- Oekra´ne. In dat konvooi bevonden zich BUK-raketsystemen, blijkt uit video-opnamen.

Een BUK-systeem uit dat konvooi is op 17 juli op diverse plekken in Oost-Oekra´ne gespot, onder andere in de stad Snizjne. Voor het eerst vertellen meerdere getuigen hoe de raket die MH17 neerhaalde, werd afgevuurd vanuit een veld in het noorden van Snizjne.

BUK-systeem
Uit verschillende getuigenissen van rebellenleiders en van bewoners in Oost-Oekra´ne en uit divers beeldmateriaal blijkt dat het om een BUK M1-raketsysteem gaat. Volgens diverse militaire deskundigen en Russische en Oekra´ense soldaten kan dit systeem alleen door opgeleid en getraind personeel worden bediend en mogen alleen officieren 'aan de knoppen' zitten.

Rebellenleiders geven toe dat Russische militairen 'op verlof' met hen meevochten in Oost-Oekra´ne. Onder hen is zeker ÚÚn geschoolde officier van de 53ste raketbrigade uit Koersk, die half juni 'op verlof' ging: een week voordat het konvooi naar Oost-Oekra´ne vertrek. De gebeurtenissen in Oost-Oekra´ne worden door een soldaat van de brigade betiteld als 'staatsgeheim'.

Bezoeken aan Oost-Oekra´ne en Rusland en gesprekken met deskundigen, lokale bewoners en rebellenleiders leiden tot de conclusie dat andere scenario's zeer onwaarschijnlijk zijn, zoals een aanval met een gevechtsvliegtuig of een raketlancering vanuit een gebied in handen van het Oekra´ense leger.


In het aanwezigheidsboek van de 53ste brigade staat vermeld dat sergeant Kranoprosjin vanaf 15 juni is 'ontheven van dienst'. ę AD.

Bron: AD