©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Grote spanning Oost-Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  07-04-2014 11:58 07-04-2014 11:58 601  keer gelezen 601 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOSIn verschillende oostelijke steden in Oekra´ne heerst een gespannen sfeer nadat overheidsgebouwen waren bestormd of bezet. President Toertsjinov heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen voor een spoedzitting.

Op de Krim zou een Russische militair gisteren een Oekra´ense marinier hebben doodgeschoten. Het ministerie van Defensie in Kiev heeft er geen details over bekendgemaakt.

Eieren en stenen
In de oostelijke stad Loehansk, 25 kilometer van de grens met Rusland, hebben anti-regeringsbetogers gisteravond een gebouw van de regionale veiligheidsdienst SBU bestormd en ingenomen. Ze hebben volgens de politie wapens buitgemaakt die in het gebouw lagen opgeslagen.

De politie in Loehansk heeft toegangswegen naar de stad afgegrendeld. Bij de bestorming van het gebouw werden veiligheidstroepen bekogeld met eieren, stenen, een rookbom en een benzinebom.

Moskou
Ook in de industriestad Donetsk bezetten betogers een gebouw van de overheid. In Charkov, bij de noordgrens met Rusland, heeft de lokale politie een einde kunnen maken aan een bezetting van een overheidsgebouw, maar het zou er nog altijd zeer onrustig zijn.

Volgens de Oekra´ense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zit Moskou achter de onrust. Anti-regeringsbetogers zouden worden betaald door Rusland om de onrust aan te wakkeren. Premier Jatsenjoek sprak vandaag de vrees uit voor een nieuwe inval door Rusland.

Poetin
Correspondent David Jan Godfroid zegt dat het moeilijk in te schatten is hoe reŰel die dreiging is. President Poetin heeft gezegd dat hij het recht heeft om in te grijpen in Oekra´ne als de toestand in het land niet meer stabiel is of als etnische Russen in gevaar komen.

"De invasie op de Krim had ook niemand verwacht", zegt Godfroid. "Je zou denken dat Poetin er niet zo veel mee opschiet als hij het oosten binnenvalt, want dan riskeert hij een oorlog. Maar niemand kan in het hoofd kijken van Poetin."

In het oosten van Oekra´ne bestaat ongeveer de helft van de bevolking uit etnische Russen. Een deel van hen wil een referendum over meer autonomie of onafhankelijkheid.

Bron: NOS
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.