©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Premier Oekra´ne: 'Rusland klaar om binnen te vallen'
Gepost door  redactie redactie Gepostop  07-04-2014 12:03 07-04-2014 12:03 691  keer gelezen 691 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDe Oekra´ense premier Arseni Jatsenjoek heeft vandaag tijdens een spoedberaad van het kabinet gezegd dat Russische troepen zich op 30 kilometer van de Oekra´ense grens bevinden en dat 'ze klaar zijn om binnen te vallen'. Rusland stookt volgens Jatsenjoek onrust in het oosten van Oekra´ne om zo een militaire invasie te rechtvaardigen.

'Het plan is om de situatie te destabiliseren en troepen over de grens te sturen om ons grondgebied af te pakken', zei Jatsenjoek. 'Dit zullen we niet toestaan.'

Op het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim heeft een Russische soldaat vandaag een Oekra´ense marinesoldaat gedood. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Het ministerie gaf weinig details vrij over het incident dat laat op zondag plaatsvond in het stadje Novofyodorovka.

Loehansk
Ondertussen is het erg onrustig in Oost-Oekra´ne. Gewapende mannen hebben daar een overheidsgebouw van de veiligheidsdiensten in de stad Loehansk bezet.

De demonstranten wierpen barricades op in de stad en bekogelden het overheidsgebouw met stenen, eieren, rookgranaten en een brandbom. Ze beklommen het gebouw en hesen de Russische vlag. Een agent en een betoger raakten in Loehansk gewond.

De politie is in verhoogde staat van paraatheid gebracht en heeft alle toegangswegen naar de stad geblokkeerd. De Oekra´ense autoriteiten hebben Rusland ervan beschuldigd achter de gewelddadige protesten te zitten.

Loehansk is een industriestad in het uiterste oosten van Oekra´ne, circa 650 kilometer van de hoofdstad Kiev. De economie van de streek is sterk op Rusland gericht. Ongeveer de helft van de 500 duizend inwoners is etnisch Rus.

Donetsk
Ook op andere plaatsen in Oekra´ne waren er gisteren ongeregeldheden. In de Oost-Oekra´ense stad Donetsk belaagden pro-Russische actievoerders na een betoging een gebouw van de regionale overheid.

Demonstranten braken door een barricade van de politie, gooiden de ruiten van het gebouw in en hesen de Russische vlag.
De bestorming volgde op een demonstratie op het centrale plein van Donetsk voor aansluiting bij Rusland. Betogers riepen leuzen als 'Donetsk is een Russische stad' en 'Weg met de NAVO'. De politie gebruikte waterkanonnen om de ongeveer tweeduizend demonstranten uiteen te jagen. In Donetsk gaan al wekenlang iedere zondag betogers de straat op om een referendum te eisen om zich bij Rusland aan te sluiten.

Presidentskandidaat en ex-premier Julia Timosjenko is onderweg naar Donetsk om de onrust te beteugelen.

Charkov
Ook in Charkov braken protesten uit tegen de pro-Europese regering in Kiev. De demonstranten eisten een soortgelijke volksraadpleging als vorige maand op de Krim plaatsvond.

Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov heeft vandaag gezegd dat de betogers inmiddels zijn verdreven uit een regeringsgebouw in de stad.

Volgens premier Jatsenjoek worden de 'radicalen' die overheidsgebouwen in Oost-Oekra´ne bezetten aangestuurd door Moskou.

Bron: Volkskrant