©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Toertsjinov: Rusland voert ‘Krimscenario’ uit in Oost-Oekraïne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  07-04-2014 14:33 07-04-2014 14:33 559  keer gelezen 559 keer gelezenNRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC Handelsbladdoor Annemarie Coevert

Volgens waarnemend president Oleksandr Toertsjinov voert Rusland momenteel een ‘Krimscenario’ uit in het oosten van Oekraïne. Het doel van Rusland is volgens Toertsjinov om zijn land op te breken en zijn leiderschap ‘omver te werpen’.

Toertsjinov waarschuwt vanmiddag dat de grens met Rusland in het oosten van Oekraïne is versterkt. Rusland is volgens de waarnemend president bezig om Oekraïne te destabiliseren en de regering omver te werpen. Nu separatisten gebouwen van de lokale overheid in steden als Charkov en Donetsk bezetten is de operatie van Rusland om Oekraïne op te breken “in een tweede fase” terechtgekomen, aldus de waarnemend president in een televisietoespraak.

Toertsjinov:
“De acties die nu plaatsvinden in Charkov, Donetsk en Loehansk tonen aan dat de vijanden van Oekraïne hetzelfde scenario uitvoeren als destijds op de Krim is gebruikt. Dit zullen we niet toestaan. Maatregelen tegen terroristen zullen genomen worden tegen activisten die wapens hebben opgepakt.”

ACTIVISTEN ROEPEN VOLKSREPUBLIEK DONETSK UIT
De pro-Russische activisten die een regionaal kantoor in de industriestad Donetsk bezetten, hebben de stad vanmiddag uitgeroepen tot ‘separatistische republiek’. Een van de leiders van de ongeveer honderd demonstranten die het pand bezetten heeft opgeroepen tot een referendum, nog voor 11 mei, over de oprichting van de ‘Volksrepubliek Donetsk’.

JATSENJOEK: ACTIES MOETEN LEIDEN TOT INVAL VAN RUSLAND
Protestacties in het oosten van Oekraïne moeten leiden tot een grootschalige inval door Russische troepen”, waarschuwde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek vanochtend nog voor de verklaring van Toertsjinov. De ‘radicalen’ die momenteel overheidsgebouwen bezetten coördineren hun acties met buitenlandse overheden, aldus de premier.

Volgens Oekraïense autoriteiten hebben pro-Russische demonstranten wapens buitgemaakt in Loehansk, een stad in Oost-Oekraïne, en het lokale hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten bezet. Ze beklommen het gebouw en hesen de Russische vlag.

De minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zegt tegenover persbureau AP dat gewapende lieden vannacht barrières hebben opgebouwd op een belangrijke doorgangsweg in Loehansk, dat ongeveer 25 kilometer ten westen van de Russische grens ligt. De politie in Loehansk staat volgens een woordvoerder op scherp en heeft alle toegangswegen naar de stad geblokkeerd.

Bron: NRC Handelsblad