©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Oekraïne arresteert zeventig separatisten in Charkov
Gepost door  redactie redactie Gepostop  08-04-2014 20:19 08-04-2014 20:19 585  keer gelezen 585 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC Handelsbladdoor Alex van der Hulst

Zeventig separatisten zijn in Charkov gearresteerd voor het innemen van een overheidsgebouw. Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, ging het om een antiterrorisme-actie.

Op zijn Facebookpagina schreef Avakov:
“Een antiterrorisme-actie is opgestart. Het stadscentrum is afgesloten net als de metrostations. Er is geen reden tot zorgen. Zodra we klaar zijn, is alles weer toegankelijk.”

Een Oekraïens persbureau hoorde van het ministerie dat de gearresteerden verdacht worden van “illegale handelingen die te maken hebben met separatisme, het organiseren van massale onlusten, het aanbrengen van schade aan de gezondheid” en het overtreden van andere wetten.

De gouverneur van de regio, Igor Baloeta, zei tegen het persbureau Interfax dat de separatisten zijn verjaagd en gearresteerd door militairen en politieagenten.

De bezetters van het gebouw riepen op tot een referendum over het afscheiden van het oostelijk deel van Oekraïne. Ook in de stad Donetsk is een overheidsgebouw bezet door pro-Russische separatisten. Daar werd een ‘separatistische republiek’ uitgeroepen. De demonstranten eisen een referendum over de oprichting van deze republiek voor 11 mei.

Waarnemend president Toertsjinov ziet in de bezetting van de gebouwen een ‘Krimscenario’. Hij beschuldigde de demonstranten ervan samen te werken met ‘buitenlandse’ mogendheden. De protesten moeten er volgens hem uiteindelijk toe leiden dat ook hier het Russische leger zal ingrijpen, net zoals dat eerder op de Krim gebeurde.

RUSLAND WAARSCHUWT VOOR MOBILISATIE OEKRAÏNE
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de autoriteiten in Kiev vandaag op de mobilisatie van troepen in het zuidoosten van Oekraïne stop te zetten. Het ministerie eist dat de “militaire voorbereidingen die kunnen leiden tot het begin van een burgeroorlog onmiddellijk worden stopgezet”.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov sprak de beschuldigingen van de VS tegen dat Moskou de situatie in Oekraïne destabiliseert, ook zei Lavrov dat de situatie alleen kan verbeteren als de belangen van het Russisch sprekende deel van de bevolking mee worden gewogen.

NAVO VOORSPELT ZWARE CONSEQUENTIES ALS RUSLAND INGRIJPT
Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, zei op een conferentie in Parijs dat de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne reden tot zorg geven. Rasmussen riep Rusland op om de “tienduizenden” troepen aan de oostgrens van Oekraïne terug te trekken.

“Nog meer beweging richting het oosten van Oekraïne zorgt voor een flinke escalatie in plaats van de-escalatie.”

Rasmussen waarschuwde Rusland dat er zware consequenties zouden volgen als Rusland ingrijpt in Oekraïne. De secretaris-generaal zei dat het een historische vergissing zou zijn als Rusland zich meer met het conflict zou bemoeien.

“Dat zou zware consequenties hebben voor onze relatie met Rusland en dat zou Rusland internationaal verder isoleren.”

De vraag of de NAVO militair zou reageren als Rusland het oostelijk deel van Oekraïne binnen zou vallen noemde Rasmussen prematuur.

“Alle plannen om onze bondgenoten goed te kunnen beschermen zijn er. Het is overduidelijk dat de veranderende veiligheidssituatie in Oekraïne en zijn grenzen het noodzakelijk maakt om onze verdedigingsplannen te toetsen en te bekijken hoe we onze gezamenlijke verdediging kunnen versterken.”

OOK TRANSNISTRIË WIL BIJ RUSLAND
De Transnistrische president Jevgeni Sjevtsjoek heeft gisteren gezegd dat zijn regio erkend wil worden als onafhankelijke staat en uiteindelijk op wil gaan in Rusland.

“Onze droom is een succesvol, onafhankelijk Transnistrië, samen met Rusland”, zei Sjevtsjoek. De uitspraken bevatten de sterkste bewoordingen over een aansluiting bij Rusland van de afgelopen maanden.

In 2006 stemde de afvallige Moldavische regio tijdens een referendum voor aansluiting bij Rusland. Moldavië heeft nog niet op de uitspraken gereageerd. Dat land ziet Transnistrië als zijn grondgebied en hoopt lid te worden van de Europese Unie.

Transnistrië scheidde zich in 1990 tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie af van Moldavië. De onafhankelijkheid van de regio wordt door geen enkel land erkend, ook al onderhoudt Rusland betrekkingen met Transnistrië en heeft het zo’n 1.500 militairen in het gebied gestationeerd.

De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week dat het tijd wordt om een rechtvaardige en duurzame oplossing te vinden voor het Transnistrische conflict, hij wil de blokkade van de regio opheffen.


Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.