©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Oekraïne: situatie in oosten moet in 48 uur worden opgelost
Gepost door  redactie redactie Gepostop  09-04-2014 16:03 09-04-2014 16:03 590  keer gelezen 590 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC Handelsblad door Pim van den Dool

De situatie in het oosten van Oekraïne, waar verschillende overheidsgebouwen bezet worden gehouden door pro-Russische betogers, moet in de komende 48 uur worden opgelost. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken vanochtend gezegd. Volgens hem zijn er twee opties: onderhandelingen of het gebruik van geweld.

In verschillende Oekraïense steden zijn de afgelopen dagen protestacties gehouden van pro-Russische activisten. De bewoners van Oost-Oekraïne hebben van oudsher meer op met Rusland dan met de regering in Kiev. Ook activisten in andere steden willen meer autonomie voor hun regio en een referendum houden.

Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zei vanochtend dat “wij aan diegenen die dialoog willen onderhandelingen en een politieke oplossing voorstellen. De minderheid die het conflict zoekt kan een krachtige reactie van de Oekraïense autoriteiten verwachten”.

Dat de regering in Kiev nu zegt dat de rust in het oosten van Oekraïne binnen 48 uur hersteld moet worden, kan tot mogelijke escalatie in de regio leiden. Rusland heeft eerder gezegd dat het zich het recht voorbehoudt Russische burgers in Oekraïne en andere delen van oost-Europa te beschermen.

GROOTSTE DEEL GIJZELAARS LOEHANSK VRIJGELATEN
Gewapende pro-Russische demonstranten hebben in de Oost-Oekraïense stad Loehansk 56 van de zestig mensen die zij hadden gegijzeld vrijgelaten. Dat heeft de Oekraïense veiligheidsdienst SBU vanochtend gemeld. De betogers houden sinds zondag het regionale hoofdkwartier van de veiligheidsdienst en andere gebouwen bezet.

Afgelopen nacht werden bij het gebouw toespraken gehouden en werden hoge barricades opgeworpen voor het bezette gebouw. Sprekers veroordeelden de regering in Kiev en herhaalden hun eis om een referendum over onafhankelijkheid te organiseren, zoals onlangs gebeurde op de Krim. Een onbekende spreker somde een lijst van Oekraïense politici op die volgens hem de kogel verdienden. Speeches werden herhaaldelijk onderbroken door de menigte die enthousiast “Rusland! Rusland” scandeerde.

De bezetters zeiden in een videotoespraak Oekraïense veteranen van de oorlog van de toenmalige Sovjet-Unie in Afghanistan te zijn. Zij beloofden een bestorming van het gebouw met geweld te zullen beantwoorden.

KERRY: RUSLAND ACHTER CHAOS IN OOST-OEKRAÏNE
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beschuldigde Moskou gisteren, in navolging van de Oekraïense regering, van inmenging in het oosten van Oekraïne. “Het is duidelijk dat Russische speciale troepen en agenten de katalysator zijn achter de chaos van de afgelopen 24 uur”, aldus Kerry in de Amerikaanse senaat. Volgens de minister zijn de huidige bezettingen van pro-Russische activisten in Oost-Oekraïne een voorbode voor een militaire interventie vanuit Rusland.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde vanochtend dat de VS en Oekraïne geen redenen hebben om bezorgd te zijn over “Russische militaire activiteiten op Russisch grondgebied”. Moskou bedoelt hiermee te zeggen dat het het volste recht heeft om soldaten op het eigen grondgebied te stationeren, ook als dat aan de grens met Oekraïne is.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.