©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Geen gasmissie naar Rusland door crisis in Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  09-04-2014 16:07 09-04-2014 16:07 622  keer gelezen 622 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDe handelsmissie naar Rusland, onder leiding van minister van Economisch Zaken Henk Kamp, gaat voorlopig toch niet door. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

De reis wordt uitgesteld vanwege de recente ontwikkelingen in Oekra´ne en met name in het oosten van dat land.

Het kabinet wijst erop dat de Europese Unie zich momenteel bezint op de betrekkingen met Rusland. In dat licht heeft het kabinet besloten de reis op te schorten, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. 'Een succesvolle missie is in het huidige klimaat niet goed mogelijk. Daarom is het beter de missie tot nader order uit te stellen.'

Volgens Timmermans loopt het kabinet met het besluit ook niet vooruit op de Europese Unie. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken spreken volgende week maandag opnieuw over de crisis. Een derde fase van sancties is pas aan de orde als de Russen ingrijpen in het oosten van Oekra´ne, verklaarde de minister.

De missie zou duren van 13 tot en met 16 mei. Tien bedrijven in de olie- en gassector waren voornemens Kamp op die reis te vergezellen. Op de agenda stonden onder meer bezoeken aan Russische ministeries en olie- en gasbedrijven. Het programma zou plaatsvinden in Moskou en op het gas- en olierijke schiereiland Yamal.

Begrip bij ondernemers
Ondernemersorganisatie VNO-NCW toont begrip voor het besluit. 'Het opschorten van de missie is een politiek besluit. Dat begrijpen we gezien de gerezen situatie. We hopen op een diplomatieke oplossing, die hervatting van de missie mogelijk maakt', aldus de woordvoerder.

Op 17 maart zei een woordvoerder van Kamp nog: 'We houden de situatie in Oekra´ne nauwlettend in de gaten. Bij de afweging (om wel te gaan, red.) heeft vooral de minister van Buitenlandse Zaken een grote stem. Natuurlijk kan de beslissing altijd worden heroverwogen.' Dat is nu dus gebeurd.

In de Tweede Kamer hadden oppositiepartijen als D66, ChristenUnie en GroenLinks er op dat moment al voor gepleit de geplande handelsmissie af te blazen. Timmermans vond dat toen nog niet nodig.

De regering in Moskou heeft nog niet gereageerd op het uitstel van de handelsmissie. '

Bron: Volkskrant