©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Oekraïne stelt ultimatum tegen pro-Russische activisten
Gepost door  redactie redactie Gepostop  09-04-2014 21:34 09-04-2014 21:34 705  keer gelezen 705 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsDe Oekraïense regering geeft de pro-Russiche activisten in het oosten van het land een keuze: een politieke of een gewelddadige oplossing.
‘Degenen die uit zijn op een conflict, zullen de hardheid van de Oekraïense staat voelen’, zei minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov voor een zitting van het kabinet.

Avakov zei dat de ‘antiterreur-operatie’ tegen separatisten in de omgeving van de Russische grens wordt voortgezet. Tegelijkertijd bood hij de gematigde krachten een dialoog aan. ‘Ik denk dat in de volgende 48 uur een oplossing voor deze crisis gevonden wordt’, zei de minister.

In het Oost-Oekraïense Loehansk versterkten pro-Russische activisten hun barricades rondom het door honderden mensen bezette gebouw van de geheime dienst. Ze eisen -net zoals Rusland- een federalisering van Oekraïne en meer rechten voor de Russischtalige regio’s. In de grootstad Donetsk was het gebouw van het regionaal bestuur ook woensdag nog door pro-Russische krachten bezet.

‘Geen redenen om zich zorgen te maken’

De regering in Kiev en de VS beschuldigen Rusland ervan achter de oproerkraaiers in de regio schuil te gaan.

Bondskanselier Angela Merkel verwijt Moskou een gebrek aan bereidheid tot samenwerking. ‘Het is helaas niet echt duidelijk hoe Rusland tot de ontspanning van de situatie bijdraagt’, zei ze woensdag in de Bondsdag. Ze roept het bestuur in Moskou op om met de nieuwe regering in Kiev eindelijk aan tafel plaats te nemen.

Buitenlandse Zaken in Moskou noemt de bewering dat Rusland troepen concentreert aan de grens met Oekraïne ‘een anti-Russische campagne’. ‘De activiteiten van de Russische strijdkrachten bedreigen noch de veiligheid van de VS noch die van andere OSVE-landen’, aldus het ministerie. ‘De VS en Oekraïne hebben geen reden om zich zorgen te maken’.

Bron: Nieuwsblad.be
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.