©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Rapport: MH17 definitief neergehaald door BUK-raket
Gepost door  admin admin Gepostop  13-10-2015 03:25 13-10-2015 03:25 711  keer gelezen 711 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantPassagiersvliegtuig MH17 is op 17 juli vorig jaar neergehaald door een BUK-raket van Russische makelij. Het projectiel is afgevuurd vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekra´ne.

Door: Natalie Righton

Dat staat volgens drie bronnen in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat vandaag in Den Haag wordt gepresenteerd aan de nabestaanden. De bronnen zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het eindrapport. Hiermee komt een einde aan vijftien maanden speculatie over de oorzaak van de ramp die aan 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, het leven kostte.

Moskou
In het rapport staan kaarten met grote vierkanten om locaties te markeren waarvandaan de raket moet zijn afgeschoten. De Russische theorie dat een BUK-raket is afgevuurd vanuit een andere plaats, waar het Oekra´ense leger het destijds voor het zeggen had, wordt verworpen door de onderzoeksraad.

De algemene conclusies over de toedracht maken het onvermijdelijk dat de beschuldigende vinger richting Moskou gaat. 'De BUK is hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n BUK-apparaat niet zelf kunnen bedienen, ik vermoed hulp van Russische ex-militairen', aldus twee bronnen

Ontkenningen
Moskou ontkent dat ten stelligste en geeft vandaag een eigen presentatie waarmee het wil bewijzen dat juist Oekraieners het toestel hebben neergehaald. Op internet circuleerden maandag al foto's van een lanceerplek.

De expliciete schuldvraag - dus wie op het knopje van de BUK-raket heeft gedrukt - komt nadrukkelijk niet aan de orde in het OVV-rapport. Mogelijke daders worden naar verwachting op z'n vroegst pas in de loop van 2016 aangewezen door een internationaal team van openbaar aanklagers en juristen.

Broon: Volkskrant