©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

GeenPeil-referendum komt er
Gepost door  admin admin Gepostop  14-10-2015 12:37 14-10-2015 12:37 660  keer gelezen 660 keer gelezenDe Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafNederland kan binnenkort naar de stembus. De poging van GeenPeil om een referendum af te dwingen, is gelukt.

Dat maakte de Kiesraad vanochtend bekend in een openbare zitting. Om een volksraadpleging over het associatieverdrag tussen de EU en Oekra´ne af te dwingen, waren er 300.000 steunbetuigingen nodig. Die drempel is ruimschoots overschreden volgens de Kiesraad.
GeenPeil, een initiatief van onder meer GeenStijl, haalde ruim 472.000 formulieren op. Via een steekproef werd bepaald dat bijna 428.000 daarvan geldig zijn.
ActiecomitÚ GeenPeil is "ongelooflijk blij" dat de bevolking zich mag uitspreken over de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekra´ne en spreekt van een "feestje voor de democratie". Het voornaamste doel is wat woordvoerder Jan Roos betreft nu dat de opkomst zo hoog mogelijk wordt. Hij verwacht niet dat veel kiezers het verdrag zullen lezen, maar ziet daar geen probleem in.
"Ik hoop dat mensen zich erin gaan verdiepen, het lijkt me dat je zorgt dat je weet waar het over gaat als je gaat stemmen. Maar er wordt wel vaker met de onderbuik, vanuit de emotie gestemd", zegt Roos. Critici die stellen dat het verdrag te ingewikkeld is voor een referendum hanteren een dubbele standaard, vindt hij. "Hoeveel mensen lezen een partijprogramma voordat ze hun stem uitbrengen? Daar maken politici nooit een probleem van, dan vinden ze de kiezer kennelijk wel slim genoeg."

Datum
Nu blijkt dat er voldoende geldige handtekeningen zijn, zal een referendumcommissie een datum prikken voor het referendum. Naar verwachting wordt deze in de eerste helft van volgend jaar gehouden. Uitgangspunt voor de commissie is dat het een datum is waarop zoveel mogelijk kiezers kunnen stemmen. Ook moeten gemeenten voldoende tijd hebben om het referendum goed te organiseren.
Alle kiesgerechtigden krijgen een oproep te gaan stemmen. Voor de geldigheid van de uitslag is een opkomst bij het referendum vereist van minimaal 30 procent. De uitslag is niet bindend. Het is aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

De wet
Wat Roos betreft is het best denkbaar dat GeenPeil een vervolg krijgt. "Je moet niet voor iedere poepescheet een referendum gaan aanvragen, dan wordt het instrument een lamme vleugel. Maar ik kan me goed voorstellen dat er meer onderwerpen zijn waarbij er goede redenen voor zijn."
Burgers kunnen over alle wetten een referendumverzoek indienen, op enkele uitzonderingen na. Zo kunnen er geen referenda gehouden worden over wetten die gaan over de grondwet, de begroting of over het Koningshuis.
In de wet is vastgelegd dat de referendumcommissie 2 miljoen euro aan subsidies mag verstrekken om het maatschappelijke debat over het onderwerp te stimuleren. De spelregels voor het aanvragen van deze subsidie zijn in voorbereiding en worden binnenkort bekendgemaakt. Medy van der van der Laan, voorzitter van brancheorganisatie Energie-Nederland, staat aan het hoofd van de Referendumcommissie.

Het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekra´ne gaat door. Wat houdt dit verdrag in?

Het verdrag is bedoeld om de economische en politieke banden met Oekra´ne aan te halen en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. Zo hebben de EU en Oekra´ne afspraken gemaakt op een groot aantal terreinen om economisch beleid en regelgeving op elkaar af te stemmen.
De handel met Oekra´ne moet een opsteker krijgen doordat export- en importtarieven worden afgebouwd. Met het verdrag gaat Oekra´ne verplichtingen aan om de rechtsstaat te ontwikkelen. Ook moet de overeenkomst meer bescherming bieden aan buitenlandse investeringen en samenwerking op tal van gebieden stimuleren.
De overeenkomst wordt door tegenstanders, zoals de initiatiefnemers van het niet-bindende referendum, gezien als de opmaat naar een lidmaatschap van de EU. Zij vinden dat ondemocratisch en eisen dat de burgers worden gehoord. Daarnaast zien zij Oekra´ne als een instabiel land met politieke en economische problemen. Volgens tegenstanders gaat de uitbreidingsdrift in Europa ten koste van de Nederlandse democratie.
De Nederlandse overheid benadrukt dat Oekra´ne geen kandidaat-lid is van de Europese Unie. Dat zou ook niet dichterbij komen door het associatieverdrag.

Bron: De Telegraaf