©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Van chocoladekoning tot Darth Vader: de Oekraïense presidentskandidaten
Gepost door  admin admin Gepostop  04-04-2014 00:00 04-04-2014 00:00 753  keer gelezen 753 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantVoor de presidentsverkiezingen in Oekraïne, die op 25 mei van start gaan, hebben zich 24 kandidaten opgegeven. Morgen maakt de Centrale Kiescommissie bekend wie er officieel geregistreerd worden. De grootste kanshebbers zijn al bekend. Evenals de opvallendste figuren. Een overzicht.

Wie zich wilde kandideren voor de Oekraïense presidentsverkiezingen moest zich voor 30 maart registeren. Gratis was dit niet: registratie kostte omgerekend 171.113 euro. Negen kandidaten zijn genomineerd door politieke partijen, de rest heeft zichzelf aangemeld. Dit zijn overwegend rijke oligarchen.

Een van de grootste kanshebbers, voormalig bokskampioen Vitali Klitsjko, heeft zich vorige week teruggetrokken. In een verklaring zei Klitsjko, die tijdens de opstand tegen president Janoekovitsj meerdere keren aangaf dat hij president wilde worden, dat hij vindt dat 'de democratische krachten' in Oekraïne één kandidaat naar voren moeten schuiven. Hij sprak zijn voorkeur uit voor zakenman Petro Porosjenko. Wel stelt Klitsjko zich beschikbaar voor het burgemeesterschap van Kiev. Zijn missie is om daar 'een echte Europese hoofdstad' van te maken.

Petro Porosjenko (48), alias 'de chocoladekoning'
Porosjenko maakte fortuin in de chocolade-industrie. Vandaar zijn bijnaam. De oligarch (met een geschat vermogen van 1,1 miljard euro) heeft behalve veel geld ook politieke ervaring. Hij bekleedde twee keer een ministerspost - onder meer die van Economische Zaken. Ook is hij eigenaar van het populairste nieuwskanaal van Oekraïne, 5 Kanal TV.

Hoewel Porosjenko momenteel niet is aangesloten bij een politieke partij, geldt hij als een Europagezinde politicus. Zodra de opstand tegen de gevluchte Oekraïense president Janoekovitsj begon, koos hij openlijk de kant van de oppositie. Hij deelde onder meer snoep uit aan de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein.

Oekraïners hopen dat Porosjenko met zijn zakelijke en politieke ervaring het land kan behoeden voor een bankroet. Hij is populair onder de kiezers, zo blijkt uit een verkiezingspoll van 26 maart. Maar liefst 25 procent van het electoraat zou op dat moment op hem stemmen. Daarmee gaat Porosjenko aan kop in de peilingen.

De verkiezingsslogan van de chocoladekoning luidt: 'Een nieuwe manier van leven'.

Julia Timosjenko, alias 'de gasprinses'
Ex-premier Julia Timosjenko presenteert zich met een scherp en oorlogszuchtig anti-Russisch programma. In de peilingen staat ze met 10 procent van de stemmen ver achter op Porosjenko. Toch verwachten analisten dat het vooral een race zal zijn tussen deze twee kandidaten.

Aan politieke ervaring ontbreekt het Timosjenko in ieder geval niet. De 53-jarige Oekraïense was tweemaal premier en deed in 2010 een gooi naar het presidentschap. Ze verloor nipt van Viktor Janoekovitsj, die na de verkiezingen meteen een campagne tegen haar opzette. In 2011 belandde ze mede hierdoor in de cel. Ze werd beschuldigd van corruptie bij het uitonderhandelen van een gasdeal met de Russen in 2009. Het leverde haar de bijnaam 'de gasprinses' op.

Timosjenko werd na de vlucht van Janoekovitsj in februari van dit jaar vrijgelaten uit de gevangenis in Charkov. Als presidentskandidaat laat ze zich gelden als hoeder van de Oekraïense eenheid. Ook werpt ze zich - ironisch of niet - op als bestrijder van corruptie.

Darth Vader, echte naam onbekend
Tijdens de protesten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev viel één demonstrant wel erg op: hij kwam geregeld opdagen in het kostuum van Star Wars-personage Darth Vader. Nu is Darth Vader (echte naam onbekend) presidentskandidaat voor de Oekraïense Internet Partij (UIP).

De partij sprong de laatste maanden vooral in het oog door haar theatrale publieke stunts. 'Na het winnen van de voorverkiezingen binnen de partij die volgden op een aardverschuiving, zal onze kameraad Vader de kandidaat voor onze partij zijn', kondigde UIP-leider Dmitri Golubov aan. Golubov heeft enige tijd in de gevangenis doorgebracht op beschuldiging van creditcardfraude via internet.

Gehuld in zwart kostuum met bijpassende cape en masker gaf de Darth Vader een toespraak voor zijn aanhangers: 'Alleen ik kan een imperium maken van een republiek, oude glorie herstellen en verloren gebieden terug laten keren', sprak hij. 'Ik zal de trots voor dit land herstellen.'

Vader beloofde verder om de Oekraïense grenzen te beschermen en Sith (de taal van Star Wars) tot tweede officiële taal van Oekraïne verheffen. Ook is hij voorstander van salarisverhoging.

Oleg Tjagnibok
Voor de een is Tjagnibok een man met daadkracht, voor de ander een radicaal met nazisympathieën. Tjagnibok is leider van de ultranationalistische Svoboda, oftewel Vrijheid-partij. De partij was een van de belangrijkste krachten achter de opstand tegen Janoekovtisj. Haar leden schuwden geweld tegen de oproerpolitie niet.

Tjagnibok draait al een tijdje mee op het politieke toneel. In 1991 werd hij lid van de Sociale Nationalistische Partij, in 2004 de leider van de partij die overging in Svoboda. Datzelfde jaar werd Tjagnibok uit het parlement gezet na een vurige toespraak die volgens critici was doorspekt met antisemitisme. Acht jaar later keerde hij terug in de politiek.

Voor de overgangsregering van Jatsenjoek leverde Svoboda vier van de twintig ministers, onder wie de inmiddels opgestapte minister van Defensie Tenjoech. De verwachting is overigens dat Tjagnibok de presidentsverkiezingen niet gaat winnen. Volgens de peilingen zal hij niet meer dan 2,5 procent van de stemmen binnenhalen.

Olga Bogomolets, alias 'Moeder Teresa van Maidan'
Eén van de opvallendste kandidaten (naast Darth Vader) is Olga Bogomolets. Via Facebook maakte ze bekend dat ze zich heeft geregistreerd voor de presidentsverkiezingen.

Bogomolets is de bekendste dokter van het Onafhankelijkheidsplein, waar ze ten tijde van de opstand tegen Janoekovitsj een medische kliniek runde. Ze behandelde gewonde demonstranten en hielp zwaar gewonden transporteren naar naburige landen. Bogomolets - die ook wel de Moeder Teresa van Maidan wordt genoemd - kreeg in de nieuw aangestelde regering de positie van viceminister van Humanitaire Zaken aangeboden. Ze weigerde.

Bron: Volkskrant