©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Hier kan je beter geen zaken doen
Gepost door  redactie redactie Gepostop  11-04-2014 10:45 11-04-2014 10:45 719  keer gelezen 719 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsDe risico’s voor bedrijven die zakendoen in opkomende markten nemen toe. Voor alle vijf zogenoemde BRICS-landen stegen risico’s als politiek geweld, insolvabiliteit van de overheid of inmenging van de politiek in de economie het afgelopen jaar. In totaal stond het bedrijfsleven in 16 van de onderzochte 163 opkomende economieën bloot aan hogere politieke risico’s. Dat blijkt uit de 16e Political Risk Map, een wereldkaart die risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon jaarlijks opstelt en de risico’s voor het bedrijfsleven toont.In 6 landen werd de situatie voor het bedrijfsleven veiliger. Dat is een verslechtering ten opzichte van vorig jaar. De situatie verbeterde toen in 13 landen en risico’s namen toe in 12 landen.

Oekraïne
Een van de oorzaken van de toegenomen politieke risico’s voor het bedrijfsleven, is het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De politieke crisis in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim hebben ertoe geleid dat de beoordeling van Oekraïne afgelopen jaar opliep van ‘gemiddeld’ tot ‘zeer hoog’. Bedrijven die zakendoen in dit land lopen een zeer groot risico dat betalingen in harde valuta niet mogelijk zijn, door beperkingen in het financiële systeem. Dat kan er ook toe leiden dat de overheid niet aan zijn financiële verplichting kan voldoen. Ook de naderende presidentsverkiezingen zijn een bron van economische en politieke onzekerheid.

Rusland
Het conflict leidt ook aan Russische zijde tot toegenomen risico’s voor het bedrijfsleven. De situatie in dat land verslechterde van een ‘gemiddeld’ risico naar een ‘gemiddeld-hoog’ risico. Het toch al zwakke ondernemersklimaat is verder verslechterd. De economie in Rusland wordt nog altijd gedomineerd door de overheid. De impasse van het economisch beleid heeft geleid tot een stilstand van de groei en daarmee een verhoogd risico van politiek geweld.

Sovjetstaten
Het conflict heeft zijn weerslag op de gehele regio. Waar de situatie in de Kaukasus, Armenië en Azerbeidzjan licht verbeterde, nemen de risico’s in voormalige Sovjetstaten als Wit-Rusland, Georgië en Moldavië nu toe.

Instabiel
“De instabiele situatie in Oekraïne heeft zijn invloed op het Nederlandse bedrijfsleven”, zegt Remco Beuvens, Managing Director van de afdeling Trade Credit bij Aon Nederland. “Bedrijven met locaties in de regio maken zich uiteraard al langer zorgen, maar ook het effect op de gehele handelsketen is voor veel bedrijven een punt van aandacht. Premies gaan over het algemeen alleen omhoog als er veel vraag is naar verzekeringen en verzekeraars hun maximale landen- of debiteurenplafond naderen.”Bron: de Ondernemer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.