©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Ultimatum Oekra´ne genegeerd
Gepost door  redactie redactie Gepostop  11-04-2014 10:49 11-04-2014 10:49 580  keer gelezen 580 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOSHet ultimatum dat de regering van Oekra´ne aan pro-Russische activisten heeft gesteld om overheidsgebouwen te verlaten, is verlopen. Er zijn geen aanwijzingen dat de bezetters in de Oost-Oekra´ense steden Donetsk en Loegansk vertrekken, zegt correspondent David Jan Godfroid.

De regering had de bezetters een ultimatum gesteld van 48 uur. Als de activisten niet bereid zijn tot overleg, ontruimen veiligheidstroepen de gebouwen. Het gaat in Donetsk om een provinciekantoor en in Loegansk om een gebouw van de veiligheidsdienst SBU.

Wapenkamer
"Ik heb nog geen concrete aanwijzingen dat er nu wordt ingegrepen of dat bezetters vertrekken", zei Godfroid vanochtend in Donetsk. "De bezetters willen alleen een referendum over aansluiting bij Rusland. Ze gaan niet voor minder."

Bij een mogelijk ingrijpen kan het volgens Godfroid vooral in Loegansk gewelddadig worden. "Daar is in het gebouw van de veiligheidsdienst een wapenkamer ingenomen. Bezetters hebben vuurwapens en scherpe munitie", zegt hij.

Ingrijpen
De activisten in Donetsk hebben stokken, stenen en molotovcocktails om zich te verdedigen. "Er ligt een ring van barricades om het gebouw en er lopen honderden mensen rond. De politie loopt er echt niet zomaar naar binnen", zegt Godfroid.

Hij verwacht niet dat de politie overdag zal ingrijpen. "Er lopen veel burgers rond. Als er dan zwaar geweld wordt gebruikt, kunnen die gewond raken. Als de politie ingrijpt, gebeurt dat vanavond of mogelijk pas vannacht."

Volgens de Amerikaanse regering worden de pro-Russische protesten waarschijnlijk vanuit Moskou geleid.

Bron: NOS
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.