©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Gewapende mannen bezetten politiegebouw oosten Oekraïne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  12-04-2014 15:39 12-04-2014 15:39 549  keer gelezen 549 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC Handelsbladdoor Pim van den Dool

Een aantal gewapende mannen heeft vanochtend een politiegebouw in de oost-Oekraïense stad Slaviansk bezet. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov gemeld op Facebook. Avakov belooft een krachtige reactie van de Oekraïense autoriteiten.

Slaviansk ligt in het oosten van Oekraïne, ten noorden van de grote stad Donetsk, waar het de afgelopen week ook onrustig was. In verschillende steden in het oosten hebben pro-Russische activisten gebouwen van regionale autoriteiten bezet. Gisteren verliep een ultimatum dat de Oekraïense regering aan de bezetters had gesteld, maar de autoriteiten hebben nog geen geweld ingezet om de bezettingen te beëindigen.

Dat het geduld van de autoriteiten op begint te raken, illustreert de reactie van Avakov op Facebook. Hij zegt dat de reactie op de bezetting van het politiegebouw in Slaviansk “zeer krachtig” zal zijn “omdat er een verschil is tussen betogers en terroristen”.

PREMIER BIEDT OOSTEN MEER AUTONOMIE
De politieke onrust in het oosten van Oekraïne is een reactie op de Russische inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Separatisten in diverse oosterse steden willen ook bij Rusland gaan horen of verregaande autonomie binnen Oekraïne. In een poging de onrust te bezweren reisde premier Arseni Jatsenjoek gisteren naar Donetsk met een plan om meer autonomie te verlenen aan de gebieden in het oosten.

De details van zijn plan zijn echter nog niet duidelijk en evenmin is helder of pro-Russische separatisten hiermee akkoord gaan. Jatsenjoek sprak niet met de separatisten, die de laatste dagen gebouwen hadden bezet, maar met andere lokale vertegenwoordigers. Hij beloofde dat hij de rechten van de Russisch-sprekenden zou respecteren. Ook de oligarch Rinat Achmetov was bij het overleg.

VOLGENDE WEEK TOPOVERLEG IN GENÈVE
Intussen heeft de Europese Unie gisteravond bevestigd dat het al eerder overeengekomen topoverleg over de Oekraïense crisis van Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de EU op 17 april in Genève zal worden gehouden. EU-buitenlandcoördinator Ashton zei dat de EU alles zal doen om de crisis te bezweren.

De VS kondigden gisteren nieuwe sancties aan, onder meer tegen het gasbedrijf Chernomorneftegaz, dat is gevestigd op de Krim. Ook zes inwoners van de Krim, die zich inzetten voor de inlijving van de Krim bij Rusland, worden op een zwarte lijst geplaatst. Vanochtend deed Amerika aan de internationale gemeenschap de oproep meer economische hulp aan Oekraïne te bieden.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.