©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Politie Oekraïne: 'Militanten stelen honderden geweren'
Gepost door  redactie redactie Gepostop  12-04-2014 15:42 12-04-2014 15:42 550  keer gelezen 550 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantVerscheidene gewapende mannen hebben een politiebureau bezet in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vanmorgen laten weten via Facebook. Volgens de lokale politie zijn daarbij 400 geweren en 20 automatische wapens gestolen.

'Gewapende mannen in camouflageuniformen hebben het politiekantoor in Slavjansk overgenomen. De reactie hierop zal erg sterk zijn, aangezien er een verschil is tussen demonstranten en terroristen', schreef Avakov.

Een van de betogers die de wacht hield bij het politiebureau zei dat de groep mannen 'slechts één eis heeft: een referendum en aansluiting bij Rusland'. Hij zei dat het gebouw is bezet, omdat ze het willen beschermen tegen radicale nationalisten uit het westen van Oekraïne en 'de junta die de macht heeft gegrepen in Kiev'. 'We willen geen slaven van Amerika en het Westen zijn. We willen leven in Rusland', aldus de gemaskerde man. Ondertussen sleepten sympathisanten autobanden naar het bureau om barricades op te werpen.

De betogers hebben ook een gebouw van de veiligheidsdienst in Slavjansk ingenomen, zo meldde de politie.

Bestorming Donetsk
Vandaag werd ook een rechtbank in de stad Donetsk bestormd. De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in de steden Loehansk en Donetsk in het oosten van het land. Deze pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als de Krim.

Slavjansk ligt in de regio Donetsk, op ongeveer 150 kilometer van de Russische grens. Daar werd vanmorgen vroeg korte tijd nog een overheidsgebouw bezet. Zo'n veertig jongemannen met honkbalknuppels bestormden een lokale rechtbank. Zij barricadeerden de ingang, maar na onderhandelingen vertrokken zij anderhalf later alweer op kalme wijze, meldde de openbaar aanklager.

Bron: Volkskrant