©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Pro-Russische barricades in Oost-Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  12-04-2014 18:31 12-04-2014 18:31 776  keer gelezen 776 keer gelezenNews News
printer
NewsGewapende pro-Russische militanten hebben checkpoints opgezet op de weg naar de Oost-Oekra´ense stad Slaviansk. Opstandelingen hebben vandaag ook opnieuw meerdere overheidsgebouwen bezet. In Donetsk, de op vier na grootste stad van Oekra´ne, dwongen zij de politiechef tot aftreden. Boven het regionale politiehoofdkwartier is de Oekra´ense vlag neergehaald en vervangen door een separatistische vlag.

Verscheidene gewapende mannen hebben eerder vandaag een politiebureau bezet in de Oost-Oekra´ense stad Slavjansk. Dat heeft de Oekra´ense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vanmorgen laten weten via Facebook. Volgens de lokale politie zijn daarbij 400 geweren en 20 automatische wapens gestolen.

'Gewapende mannen in camouflageuniformen hebben het politiekantoor in Slavjansk overgenomen. De reactie hierop zal erg sterk zijn, aangezien er een verschil is tussen demonstranten en terroristen', schreef Avakov.

Een van de betogers die de wacht hield bij het politiebureau zei dat de groep mannen 'slechts ÚÚn eis heeft: een referendum en aansluiting bij Rusland'. Hij zei dat het gebouw is bezet, omdat ze het willen beschermen tegen radicale nationalisten uit het westen van Oekra´ne en 'de junta die de macht heeft gegrepen in Kiev'. 'We willen geen slaven van Amerika en het Westen zijn. We willen leven in Rusland', aldus de gemaskerde man. Ondertussen sleepten sympathisanten autobanden naar het bureau om barricades op te werpen.

De betogers hebben ook een gebouw van de veiligheidsdienst in Slavjansk ingenomen, zo meldde de politie.

Bestorming Donetsk
Vandaag werd ook een rechtbank in de stad Donetsk bestormd. De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in de steden Loehansk en Donetsk in het oosten van het land. Deze pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als de Krim.

Slavjansk ligt in de regio Donetsk, op ongeveer 150 kilometer van de Russische grens. Daar werd vanmorgen vroeg korte tijd nog een overheidsgebouw bezet. Zo'n veertig jongemannen met honkbalknuppels bestormden een lokale rechtbank. Zij barricadeerden de ingang, maar na onderhandelingen vertrokken zij anderhalf later alweer op kalme wijze, meldde de openbaar aanklager.

Bron: Het Parool