©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Rutte: niet happen op plaagstootjes van Poetin
Gepost door  redactie redactie Gepostop  11-04-2014 16:16 11-04-2014 16:16 634  keer gelezen 634 keer gelezenVolkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDat de Russische president in het steeds verder oplopende aardgasconflict tussen Rusland en Oekra´ne aangrijpt om de gaskraan dicht te draaien waardoor Europese landen getroffen worden, zijn plaagstootjes van Poetin waar we niet te snel op moeten happen. Een derde fase van economische sancties tegen Rusland zijn dan ook nog niet aan de orde, zei premier Mark Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Gisteren waarschuwde Poetin Europese regeringsleiders dat de Russische energiegigant Gazprom de gasleveranties aan Oekra´ne zal stopzetten als de rekeningen niet op tijd betaald worden. De Russische president erkent dat dat een 'extreme maatregel' zou zijn, die ook gevolgen kan hebben voor Europese consumenten. Volgens hem bestaat het gevaar dat Oekra´ne gas dat bestemd is voor de Europese markt zal aftappen voor eigen gebruik.

'Die brief kan hij sturen', zei Rutte vanmiddag na de ministerraad. Een eventuele volgende fase van economische sancties die de Russische economie rechtstreeks zullen raken is wat de premier betreft dan ook nog niet aan de orde. Ook de onrust in het oosten van Oekra´ne moet niet worden aangegrepen om de diplomatieke oorlog op te schalen. 'Als je te snel hapt, triggert dat te snel die derde trap (van financiŰle sancties red.) met alle gevolgen van dien.'

Effecten voor Nederland
Als de situatie buiten de Krim escaleert en de Russen bijvoorbeeld toch ingrijpen in het oosten van Oekra´ne, zouden nieuwe sancties op z'n plaats kunnen zijn. Het is 'onvermijdelijk' dat deze ook effect op Nederland zullen hebben, zei hij. 'Dat heeft vergaande gevolgen voor onze economie en die van Rusland.' Hoewel Rutte niet verwacht dat de sancties het prille economische herstel zullen aantasten, kan hij niet voorspellen welk effect de maatregelen zullen hebben.

Over het Russische gaskraan hoeft Nederland zich in iedere geval geen zorgen te maken, verzekerde Rutte: 'Wij hebben onze eigen gas'.

Bron: Volkskrant