©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Timmermans: Oekra´ne toetreding tot EU beloven is geen oplossing
Gepost door  admin admin Gepostop  04-04-2014 00:00 04-04-2014 00:00 767  keer gelezen 767 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantHet heeft geen enkele zin om Oekra´ne nu te beloven dat het ooit kan toetreden tot de Europese Unie. Een dergelijk vooruitzicht op een EU-lidmaatschap lost de huidige crisis niet op. Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in Athene, waar hij is voor overleg met zijn EU-collega's.

De bewindslieden beraden zich onder meer over de situatie in Oekra´ne na de Russische annexatie van een deel van de voormalige Sovjetrepubliek.

Eurocommissaris Stefan FŘle wil dat met Oekra´ne over een EU-lidmaatschap wordt gesproken. Hij wil de regering in Kiev een perspectief bieden. Timmermans vindt dat moet worden vastgehouden aan de huidige Europese koers om de samenwerking met Oekra´ne te verbeteren.

Verhouding tot Moskou
De ministers spreken in Athene ook over hun verhouding tot Moskou na de Russische agressie op de Krim. Timmermans vindt het nog niet nodig om zware economische sancties af te kondigen om Rusland verder onder druk te zetten en tot onderhandelingen te bewegen.

De bewindsman ziet nog 'heel veel ruimte' om de zwarte lijst uit te breiden van personen die de EU schuldig acht aan de afsplitsing van het Oekra´ense schiereiland. Hun Europese tegoeden worden bevroren en zij mogen de EU niet in. Op dit moment staan 33 betrokkenen op de lijst. De EU kan ook gerichte maatregelen tegen bedrijven of instellingen afkondigen. 'De mogelijkheden zijn nog niet uitgeput', aldus Timmermans.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.