©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Pro-Russisch oproer Oekra´ne breidt zich uit
Gepost door  redactie redactie Gepostop  12-04-2014 20:14 12-04-2014 20:14 736  keer gelezen 736 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsDe pro-Russische opstand in het oosten van Oekra´ne breidt zich uit. Opstandelingen bezetten vandaag opnieuw meerdere overheidsgebouwen. In Donetsk, de op vier na grootste stad van Oekra´ne, dwongen zij de politiechef tot aftreden. Boven het regionale politiehoofdkwartier is de Oekra´ense vlag neergehaald en vervangen door een separatistische vlag.

In het eveneens in de Oost-Oekra´nse regio Donetsk gelegen Slavjansk hebben pro-Russische militanten vandaag het hoofdkantoor van de politie en het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten bezet. Volgens de politie namen 20 militanten zeker 400 handvuurwapens en 20 automatische wapens mee uit het politiegebouw. Deze zouden zij hebben uitgedeeld aan andere betogers. Een fotograaf van persbureau Reuters ter plaatse zei echter dat daar niets van te zien was.

Daarna hebben de militanten wegversperringen opgeworpen op de toegangswegen naar de stad Slavjansk. Zij controleren reizigers uit andere steden zoals Donetsk en Loehansk. Dit hebben ooggetuigen laten weten. De blokkades zijn gebouwd van zandzakken en autobanden. Op de controleposten wapperen Russische en separatistische vlaggen.

Aansluiten bij Rusland
De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in Donetsk en Loehansk. Deze pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim.

De Oekra´ense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, reageerde vanmorgen op Facebook al op de acties van de militanten, zonder daarbij in detail te treden. 'Gewapende mannen in camouflage-uniformen hebben het politiekantoor in Slavjansk overgenomen. De reactie hierop zal erg sterk zijn, aangezien er een verschil is tussen demonstranten en terroristen', aldus Avakov. De Oekra´ense regering stelde onlangs al een ultimatum en wilde dat de bezetters de toen bezette gebouwen uiterlijk gisteren verlieten, maar tot nu toe is er niet ingegrepen.

'Eind maken aan provocerende acties'
De Oekra´ense minister van Buitenlandse Zaken, Andrij Desjtsjytsia, heeft Rusland vandaag opgeroepen een eind te maken aan 'provocerende acties van zijn agenten' in het oosten van Oekra´ne. Hij heeft daarover gebeld met zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov. Die heeft ontkend dat Moskou de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekra´ne steunt.

Bron: AD
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.