©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Nepcontract voor Russen door bedrijf uit Amersfoort
Gepost door  redactie redactie Gepostop  07-12-2016 00:00 07-12-2016 00:00 830  keer gelezen 830 keer gelezen  0 reacties0 reacties De Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafTrustbedrijf Blaustein was illegale achterdeur naar ons land

Bart Mos

AMERSFOORT - Het trustbedrijf Blaustein uit Amersfoort vormde afgelopen jaren voor vele Russen en Oekraïners een illegaal achterdeurtje naar Nederland. Met behulp van valse arbeidscontracten en nepkantoren voorzag Blaustein-directeur Vadim B. hen van verblijfsvergunningen.


Afgelopen week werd de in Sint-Petersburg geboren Vadim B. (39) gearresteerd op verdenking van criminele activiteiten. Sindsdien zit hij vast in alle beperkingen. Behalve belastingfraude wordt B. ook beschuldigd van mensenhandel. Blijkbaar was dit een florerend handeltje, aangezien hij er volgens justitie binnen enkele jaren miljoenen euro’s mee verdiende. Bij zijn arrestatie werd beslag gelegd op 7 miljoen euro en een Bentley.

Volgens ingewijden werden de merendeels uit Rusland en Oekraïne afkomstige medewerkers van Blaustein tijdens hun werk onder druk gezet, aangezien velen afhankelijk waren van zijn bedrijf voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Een Rus die langer dan drie maanden in Nederland wil blijven, heeft daarvoor een arbeidscontract nodig.

Fluiten naar verblijfsvergunning’

„Mijn collega’s moesten bijvoorbeeld ook tijdens de feestdagen en in de weekeinden werken, zonder dat daar een vergoeding tegenover stond. Degenen die protesteerden, kregen te horen dat ze konden fluiten naar hun verblijfsvergunning”, aldus een voormalige medewerker.

Daarnaast bezit Blaustein nepkantoren, waar buitenlanders met valse contracten op de loonlijst van een van B’s bedrijven stonden. De schijnconstructies waren bedoeld om tientallen Russen en Oekraïners een verblijfsvergunning te bezorgen. Zij kregen ook geen loon van B., maar moesten hem in plaats daarvan duizenden euro’s betalen voor de ’dienstverlening’.

Inboedel snel verhuisd’

„Een van die nepvestigingen, aan de Ganzenstraat in Amersfoort, kreeg eerder dit jaar een vooraf aangekondigd bezoek van de Belastingdienst, om te controleren of daar überhaupt een bedrijf gevestigd was. Speciaal voor die controle verhuisde Blaustein snel bureaus en computers naar dat pand”, weet een direct betrokkene.

De gearresteerde Vadim B. wordt bijgestaan door advocaat Oscar Hammerstein, die de medewerkers van Blaustein deze week instructies gaf hoe te handelen als ze door justitie of klanten worden benaderd. „Daarbij vertelde meneer Hammerstein aan de receptioniste dat zij klanten die contact zoeken met Vadim B. moet melden dat hij onbereikbaar is wegens een ziekenhuisopname, en niet dat hij in de gevangenis zit”, weet een ingewijde. Hammerstein zelf ontkent dat hij zulke instructies heeft gegeven. „Zoiets zou ik nooit doen. Bovendien zit mijn cliënt in alle beperkingen, dus mag ik niks zeggen.”

Onderwerp van onderzoek’

Justitie wilde geen antwoord geven op de vraag hoeveel Russen en Oekraïners via Blaustein aan een illegale verblijfsvergunning werden geholpen. „Dat is onderwerp van onderzoek”, aldus een woordvoerster.

Link

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.