©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

'Oekra´ense functionaris gedood bij antiterroristische operatie in Slavjansk'
Gepost door  redactie redactie Gepostop  13-04-2014 11:36 13-04-2014 11:36 614  keer gelezen 614 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantDe Oekra´ense autoriteiten zijn vandaag begonnen met een 'antiterroristische operatie' om separatisten te laten vertrekken uit de Oost-Oekra´ense stad Slavjansk. Bij de actie is een medewerker van de Oekra´ense veiligheidsdienst omgekomen en raakten vijf anderen gewond. Dat zegt de Oekra´ense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov op Facebook.

Pro-Russische betogers hebben daar gisteren hoofdkantoren van de politie en de veiligheidsdiensten bezet en wegversperringen opgeworpen.

'In Slavjansk is een antiterroristische operatie begonnen. Die wordt geleid door het antiterrorismebureau van de staatsveiligheidsdienst. Troepen van alle machtsafdelingen uit het hele land zijn hiernaartoe gebracht', meldde Avakov vanochtend op Facebook. Hij heeft inwoners van de stad opgeroepen binnen te blijven en uit de buurt van ramen.

De afgelopen week namen actievoerders al overheidsgebouwen over in de steden Loehansk en Donetsk in het oosten van het land. Deze pro-Russische betogers eisten meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim. Slavjansk ligt in de regio Donetsk, op ongeveer 150 kilometer van de Russische grens. Volgens een lokale politieagent hebben de mannen nog geen eisen laten weten.

'Sterke reactie'
Avakov reageerde gisteren ook op de acties van de militanten, zonder daarbij in detail te treden. 'Gewapende mannen in camouflageuniformen hebben het politiekantoor in Slavjansk overgenomen. De reactie hierop zal erg sterk zijn, aangezien er een verschil is tussen demonstranten en terroristen', aldus Avakov.

In de stad Donetsk werd gisterochtend korte tijd nog een overheidsgebouw bezet. Zo'n veertig mannen met honkbalknuppels bestormden een lokale rechtbank. Zij barricadeerden de ingang, maar na onderhandelingen vertrokken zij 1,5 uur later alweer op kalme wijze, meldde de openbaar aanklager.

De Oekra´ense regering stelde onlangs een ultimatum en wilde dat de bezetters de gebouwen uiterlijk vrijdag verlieten, tot vandaag werd niet ingegrepen. 'Ik zeg het nogmaals: degenen die een dialoog willen, krijgen een dialoog en stellen we een politieke oplossing voor. Maar wie gewapend is, gebouwen in brand steekt, op burgers en politie schiet, kan een passende reactie verwachten', zei Avakov gisteren.


Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.