©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Eerste Kamer stemt definitief in met associatieverdrag Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  30-05-2017 00:00 30-05-2017 00:00 687  keer gelezen 687 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsDe Eerste Kamer heeft dinsdag het Oekra´neverdrag goedgekeurd, bijna veertien maanden na het raadgevende referendum waarbij een meerderheid het akkoord verwierp.

Het zogeheten associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekra´ne kreeg steun van een grote meerderheid.

Negen van de twaalf leden van de CDA-fractie stemden ermee in. In de Tweede Kamer keerden de christendemocraten zich er nog tegen. Ook de senatoren van de ChristenUnie maakten een andere afweging dan hun collega's in de Tweede Kamer en gaven het groene licht aan het verdrag. Ze hadden vorige week al aangegeven een eigen afweging te maken.

Op 6 april vorig jaar stemde 61 procent tegen het verdrag tijdens het referendum bij een opkomst die net boven de 30 procent lag. Het kabinet liet daarop weten de bezwaren van de nee-stem een plek te willen geven in het verdrag. Dat lukte pas eind vorig jaar.

In een bijlage staat onder meer dat het verdrag geen zicht geeft op het EU-lidmaatschap en de EU-landen niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiŰle verplichtingen.

''Mooie steun in de rug van Oekra´ne. Eensgezind optreden van EU belangrijk", twitterde premier Mark Rutte in reactie.
EK stemt in met goedkeuring v/h Associatieakkoord met Oekra´ne. Mooie steun in de rug van Oekra´ne. Eensgezind optreden van EU belangrijk.
MinPres
11:58 - 30 mei 2017

Signaal
Met de stemming geven Nederland en de EU een belangrijk signaal "aan onze vrienden in Oekra´ne", reageerde voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. "Oekra´ne hoort bij Europa. De toekomst van Oekra´ne ligt in Europa." Hij noemt het partnerschap met Oekra´ne "een van onze nauwste en waardevolste samenwerkingsverbanden".

Juncker dankt de Nederlandse regering en politieke partijen voor hun inspanningen om de in 2014 getekende associatieovereenkomst alsnog goed te keuren. "Ik hoop dat het proces nu snel kan worden voltooid, op tijd voor de top tussen de EU en Oekra´ne in juli."

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.