©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Verliest Oekra´ne het geduld?
Gepost door  redactie redactie Gepostop  14-04-2014 15:29 14-04-2014 15:29 582  keer gelezen 582 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOS't Is 08.00 uur geweest, dus het ultimatum in Oekra´ne is verstreken. "De spanning is enorm groot in de regio, want niemand weet wat er vandaag gaat gebeuren", zegt correspondent David Jan Godfroid. Hij is in Donetsk, waar demonstranten overheidsgebouwen bezetten. En ook in Slavjansk zijn panden bezet. Verlaten ze die niet heel gauw, dan wordt het leger ingezet, waarschuwde de Oekra´ense interim-president Toertsjinov.

Nu is 't nog rustig, dus gaan Oekra´ners gewoon door met het dagelijks leven. "Mensen gaan gewoon op weg naar hun werk. Het is niet zo dat er nu allerlei legereenheden door het gebied rijden. Als het leger wordt ingezet, zullen het waarschijnlijk kleine commando-eenheden zijn en geen tanks of artillerie", legt Godfroid uit. "Het gevaar op burgerslachtoffers is dan te groot."

Russische propaganda
Rusland neemt de dreiging vanuit Kiev vrij serieus. Zo serieus, dat het land de VN-Veiligheidsraad bijeen riep voor een spoedzitting. Maar daar kregen de Russen het vanuit vrijwel iedere hoek zwaar te verduren. Volgens de VN-gezant van de VS, Power, staan levens van onschuldige burgers op het spel, "ondertussen worden wij overspoeld door Russische propaganda en worden de Oekra´ners geconfronteerd met geweld".

De bezetters in Donetsk en Slavjansk zitten in verschillende overheidsgebouwen. Ze willen dat er een referendum komt over aansluiting bij Rusland, net zoals bij de Krim gebeurde. Interim-president Toetsjinov zegt dat hij dat een herhaling daarvan niet pikt en beschuldigt Rusland van het opstoken van de betogers.

De rest van de wereld
Andere landen steunen Oekra´ne. Groot-BrittanniŰ zei bij de VN-vergadering dat Rusland 35.000 tot 40.000 militairen langs de grens met Oekra´ne verzamelt. Dat is volgens de Britse VN-gezant Grant te zien op satellietbeelden. Rusland moet oppassen, zegt hij.

Frankrijk is teleurgesteld in de uitkomst van de zitting. Ze vragen zich er af wie Rusland en Oekra´ne nog om tafel kan krijgen om tot een oplossing te komen.

Bron: NOS
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.