©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Koning en koningin openen monument MH17 bij herdenking
Gepost door  redactie redactie Gepostop  17-07-2017 00:00 17-07-2017 00:00 557  keer gelezen 557 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsKoning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Park Vijfhuizen (Haarlemmermeer) het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van vlucht MH17 officieel geopend. Dat gebeurde tijdens de herdenking van de rampvlucht, vandaag drie jaar geleden.

Door het plaatsen van zonnebloemen bij het monument, samen met een groep scholieren, werd het monument door het koninklijk paar in gebruik gesteld. De herdenking werd bijgewoond door ruim tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland. De namen van de 298 mensen die omkwamen, werden door een aantal nabestaanden voorgelezen.

Bomen geplant
Het vandaag onthulde monument is afgelopen voorjaar aangelegd. Voor iedere overledene is een boom geplant in een klein bos, dat de vorm heeft gekregen van een herdenkingslint. Elke boom heeft een naamplaatje. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken waarin alle namen bij elkaar komen. De nabestaanden hebben samen gekozen voor het bos en monument, dat vlak naast Schiphol ligt.

Bij de besloten herdenking waren ook premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen.

Sobere bijeenkomst
De bijeenkomst had een sober karakter. Er waren korte toespraken, een gedicht, muziek en er was een minuut stilte. Pastoor Jules Dresmé uit Hilversum, waar vijftien slachtoffers vandaan kwamen, zei dat 'niemand kan voelen wat de nabestaanden voelen'. "Voor hen is MH17 er nog elke dag. Wat is drie jaar? Niks als het om gemis en pijn gaat."

Aan het eind konden de nabestaanden het monument van dichtbij bekijken en bloemen leggen. Vanaf morgen is de plek voor iedereen toegankelijk.

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.