©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Nederlander is held in Rusland: 'Ik deed wat iedereen had moeten doen na een ongeluk'
Gepost door  redactie redactie Gepostop  25-07-2017 23:53 25-07-2017 23:53 627  keer gelezen 627 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsAmsterdammer Paul van Hooff kwam in Rusland met zijn motor in een file terecht die was ontstaan na een ernstig verkeersongeluk. Twee mensen raakten daarbij zwaargewond. Tot zijn grote verbazing stopte niemand om te helpen. "Ik weet niets van EHBO, maar heb mijn instinct gevolgd en geprobeerd iets voor hem te doen."

Schrijver en journalist Van Hooff is voor een boek bezig aan een motortocht van Amsterdam naar Tokyo. Ruim een week geleden reed Van Hooff in de buurt van Kansk, in het zuiden van Siberië, toen hij in een verkeersopstopping terechtkwam. "Dat gebeurt wel vaker, meestal door wegwerkzaamheden", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Frontale botsing
"Maar toen ik me naar voren werkte om er langs te gaan, zag ik dat de file werd veroorzaakt door een ongeluk waarbij twee auto's frontaal op elkaar geknald waren. In één van de auto's zag ik een jongen zitten, versuft en met zijn hele gezicht vol bloed."

Van Hooff twijfelde geen moment, zette zijn motor aan de kant en trok het portier van de auto open. " Het was mijn eerste instinct om zijn bebloede gezicht een beetje schoon te maken. Ik zag meteen dat zijn neus flink gebroken was. Zijn borst en buik waren opgezwollen, dus ik dacht dat het beter zou zijn als ik hem op de achterbank kon leggen", vertelt hij.

Open botbreuken
Maar toen hij bij het achterportier aankwam, zag hij dat de moeder van de jongen ook nog in de auto zat. "Zij was er vreselijk aan toe. Haar lichaam was zo ver dubbelgevouwen dat ze met haar gezicht bijna haar tenen raakte en ze had meerdere open botbreuken."

Op dat moment drong het tot hem door hoe absurd de situatie was. "Ik zag andere automobilisten gewoon doorrijden, alsof er niets gebeurd was en er geen mensen ernstig gewond waren. Niemand hielp. Helemaal niemand. Sommigen keken niet op of om, andere mensen waren alleen maar aan het filmen, ik kon het niet geloven. Toen heb ik wanhopig geschreeuwd dat mensen moesten helpen. Langzaam kwamen een paar omstanders toen toch enigszins in actie", vertelt Van Hooff.

Foto verspreid
Het lukte hem uiteindelijk om de jongen uit de auto te halen en op een matrasje te leggen. "Ik heb twintig minuten bij hem gezeten tot de eerste ambulances kwamen. Hij verstond een beetje Engels, dus ik ben tegen hem blijven praten. Ondertussen bleef het overige verkeer gewoon doorrijden en filmen. Het was bizar."

Omdat zoveel voorbijgangers het ongeluk filmden, belandden al snel foto's en filmpjes op internet waarop te zien is hoe de Nederlander zich over de gewonde jongen ontfermt.

"Eén van de grootste televisiezenders van Rusland kwam via mijn kenteken achter mijn gegevens en heeft me gebeld voor een interview waarin ik vertelde wat er is gebeurd, maar ook vooral heb opgeroepen om te helpen na een ongeluk in plaats van door te rijden en te filmen."

Heldenstatus
Inmiddels wordt de Nederlander in Rusland op handen gedragen. "Ik heb 400 vriendenverzoeken gekregen, mensen vragen telkens hoe het voelt om een held te zijn", vertelt hij. "Ik voel het zelf niet zo. Ik heb gewoon gedaan wat iedereen had moeten doen na een ongeluk: hulp bieden, in actie komen. Ik ben heel blij dat ik deze jongen heb kunnen helpen, maar ik voel me geen held."

Van Hooff vindt het moeilijk te zeggen waarom hij de enige was die te hulp schoot na het ongeluk. "Ik denk dat het overal had kunnen gebeuren. Ik heb de Russische bevolking leren kennen als ontzettend vriendelijke, aardige en gastvrije mensen, dus ik was echt verbaasd dat niemand iets deed", vertelt hij. "Misschien hadden zij een off-day, en ik toevallig een hele goede dag."

'Twee uur zitten janken'
De jongen die zwaargewond raakte bij het ongeluk, ligt op de intensive care. Het gaat naar omstandigheden redelijk met hem. "Zijn moeder is er slechter aan toe, zij ligt in coma. Haar zus heeft contact met mij gezocht om me te bedanken. Ik hoop dat ze goed herstellen."

Het ongeluk is Van Hooff niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik heb twee uur zitten janken op mijn motor na afloop. Ik moet nog 4000 kilometer tot Tokyo, en eigenlijk wilde ik nog naar Mongolië, maar eerlijk gezegd ben ik er na dit ongeluk wel klaar mee. Ik heb genoeg inspiratie voor mijn boek en wil het liefst zo snel mogelijk naar mijn vriendin en kinderen in Bolivia. Die heb ik al tien maanden niet gezien."

RTL Nieuws / Esther Maas

Link

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.