©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Fake news van RIA Novosti: De Nederlandse pers schrijft dat mensen in Moskou ratten eten door de honger
Gepost door  redactie redactie Gepostop  22-11-2017 19:34 22-11-2017 19:34 551  keer gelezen 551 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsDe columnist van RIA Novosti Vladimir Kornilov barstte uit met een boos artikel over Wes-terse media die over Rusland kwaadspreken.

“Het artikel heeft als titel "Moskovieten eten ratten": wie in Europa maakt valse berichten over Rusland”.
We zullen onszelf niet het genoegen ontzeggen het begin van de philippics Kornilov aan te halen:

"De Moskovieten zijn zo hongerig vanwege de sanctieoorlog met Europa dat ze gedwongen zijn over te schakelen naar het rattenvlees. Je zegt dat het onzin is? En je hebt gelijk. Maar het feit is dat dergelijke onzin over Rusland periodiek verschijnt in de toonaangevende kranten van Nederland - een land dat vaak wordt beschouwd een van de leiders van de wereld van betreft persvrijheid. Met een merkwaardige regelmaat genereert Nederlandse media propaganda-horrorverhalen over Rusland, die allen angstaanjagend kunnen zijn door hun primitiviteit en eenzijdigheid.

Het verhaal van de "uitgehongerde" Moskovieten die gedwongen zijn rattenvlees te eten, werd niet in een pulpblad gepubliceerd, maar in één van de meest toonaangevende kranten van Nederland - De Volkskrant.

Het enorme artikel was gewijd aan een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis: in Moskou werd een restaurant van de Zuid-Russische keuken geopend, waar een aantal bijzondere gerechten werden geserveerd, waaronder het vlees van nutria. Op het eerste gezicht is er niets aan de hand, maar de krant heeft op de voorpagina een luide kop van dit artikel gezet: "Rusland gaat op nationale toer: rat op het menu" (ja, de nutria wordt een rat genoemd). Dat leidde steeds naar de gedachte dat nadat Rusland, in reactie op de 'Krim-sancties', reageerde met voedsel-sancties tegen het Westen, de middenklasse van Moskou een vreselijk tekort aan vlees begon te voelen. En de arme middenklasse moet het nu met rattenvlees doen.

Nadat Kornilov over deze felle laster verteld heeft, begint hij het te ontmaskeren. Hij spreekt een bevriende Nederlandse journalist aan met de vraag: "Wel, hoeveel Moskovieten heb je gezien, die ratten achterna jagen om wat eten te krijgen?" Hij antwoordt: "Nee, ik verwacht niet dat Moskovieten ratten op straat zouden vangen, omdat ik goed bekend ben met de situatie dankzij mijn Nederlandse vrienden die hier wonen."

Kan het waar zijn dat een degelijke Nederlandse krant zulke primitieve horrorverhalen pub-liceert?

Kornilov heeft het over het artikel van Tom Vennink, die bijna een jaar geleden in Volkskart werd gepubliceerd, op 28 novewmber 2016. Waarom zou de columnist van RIA Novosti er pas nu aandacht aan besteden, is niet duidelijk.
Het artikel heeft als titel "Rusland gaat op nationale toer: rat op het menu". Maar Kornilov heeft tevergeefs zo vurig opkomen voor de eer van plaatselijke nutria, die de Nederlandse journalist een rat noemde. Het is gewoon zo dat de Nederlandse taal een andere naam voor nutria kent, beverrat / rivierrat.

Ondanks de ironische titel, die Kornilov heeft opgevat (of deed alsof hij dat op die manier opgevat heeft) als een melding van een wanhopige hongersnood in Rusland, heeft het artikel een vrij vriendelijke toon ten opzichte van Rusland. Het artikel beschrijft hoe het restaurant-business in Moskou zich aanpast aan de omstandigheden van het voedselembargo. En die past zich, volgens de Nederlandse journalist, niet slecht aan – vervangt geïmporteerde producten met de producten van de boerderijen, blaast nieuwe leven in de oude Russische recepten, biedt nieuwe gerechten aan – gemaakt van hertenvlees of van inktvis uit Kamchatka. En van nutria.

Aan het begin van het artikel vertelt Vennink hoe de chef-kok van de recent geopende en snel populair geworden Moskouse bistro "Krasnodar" hem een hamburger serveerde die gemaakt was van nutriavlees. De "rivierrat" smaakte goed. En dan gaat de journalist verder met een verhaal over boeren die alleen maar hebben geprofiteerd van de verdwijning van geïmporteerde producten, en prijst de blauwe kazen die gemaakt zijn in een van de boerderijen in de Smolensk-regio.
Maar het lijkt erop dat Kornilov het artikel niet heft gelezen verder dan de kop en de eerste paar regels. Hij noemt het “enorm", hoewel het over een vrij korte artikel gaat. Misschien komt het door het feit dat op de website van De Volkskrant de volledige tekst van het artikel alleen beschikbaar is voor abonnees, en dat alle anderen alleen de eerste alinea zien. Op de een of andere manier blijft het een mysterie waarom de columnist van RIA Novosti het nodig vond om bijna een jaar na de publicatie van een volkomen vriendelijk artikel over Rusland, de inhoud van het artikel volledig te verdraaien en dit als een belachelijke smaad te presenteren.

Yuri Berschidskiy

Dit artikel van Yuri Berschidskiy werd op 25 oktober 2017 gepubliceerd op het onafhankelijke nieuwsportaal NewsRu.nl
Nederlandse vertaling door de vrijwilligers van NewsRu.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.