©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

'Hoge Russische militair gezocht voor betrokkenheid bij neerhalen MH17'
Gepost door  redactie redactie Gepostop  09-12-2017 00:05 09-12-2017 00:05 495  keer gelezen 495 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsOnderzoekscollectief Bellingcat heeft de identiteit weten te achterhalen van één van de twee mannen die gezocht worden in verband met het neerhalen van vlucht MH17. Het blijkt te gaan om een hoge Russische kolonel-generaal.

Volgens Bellingcat toont het aan dat het Russische leger wel degelijk een rol speelde bij het veroorzaken van de ramp, die 298 mensen het leven kostte.

Het gaat om Nikolai Fedorovitsj Tkatsjev, bijgenaamd 'Delfin'. Tkatsjev is een hooggeplaatste Russische legerofficier. Ten tijde van het neerhalen van de MH17 was hij in Oost-Oekraïne actief om de rebellen beter te laten samenwerken. Vorig jaar riep het Joint Investigation Team (JIT) het publiek te hulp. Ze publiceerden een afgeluisterde telefoongesprekken met daarop de stem van deze zogenaamde Delfin, van wie ze niet precies wisten wie dat was.

'Eerste sterke aanwijzing'
Met die gegevens van het JIT ging Eliot Higgins van onderzoekscollectief Bellingcat, samen met een Russische journalist, op onderzoek uit op internet en sociale media. Zo kwamen ze uit bij deze Tkatsjev. Om echt zeker te zijn, liet Bellingcat twee gerenommeerde onderzoeksbureaus de stem van de getapte telefoongesprekken vergelijken met andere audio-opnames van Tkatsjev. Daaruit blijkt dat het inderdaad de Russische kolonel-generaal is.

"Tkatsjev was in Oost-Oekraïne actief toen de MH17 werd neergehaald", zegt Higgins tegen RTL Nieuws. "Dit is voor het eerst dat we een echt sterke aanwijzing hebben dat een vooraanstaand lid van het Russische leger was betrokken bij het neerhalen van de MH17."

'Ontkenning Rusland ongeloofwaardig'
Met dit onderzoek sluit het net zich rond Rusland, zegt internationaal strafrechtdeskundige Marieke de Hoon van de Vrije Universiteit. "We wisten natuurlijk al dat een Russische BUK-installatie door Rusland werd aangevoerd in dit gebied. Toch houdt Rusland vol dat het er niets mee te maken heeft. Dat is ongeloofwaardig. En als dit klopt, blijkt ook nog eens dat sprake is van een echte Russische militaire missie. Het kan niet anders dan dat Rusland daarbij betrokken is."

Tkatsjev zegt zelf in een telefoongesprek met Bellingcat dat hij op 17 juli 2014 werkte in het Russische leger als inspecteur-generaal van het centrale militaire district in Rusland. Rusland heeft tot nu toe altijd ontkend destijds actief betrokken te zijn geweest bij de oorlog in Oekraïne.

'Zeer brisant'
Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 noemt de uitkomst van het onderzoek van Bellingcat 'zeer brisant'. "Dit is het zoveelste bewijs dat Rusland betrokken is bij het neerhalen van de MH17. Dit is ook belangrijk in een mogelijke procedure bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om Rusland aansprakelijk te stellen.

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.