©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

President Oekraïne tekent bevel operatie
Gepost door  redactie redactie Gepostop  14-04-2014 18:35 14-04-2014 18:35 526  keer gelezen 526 keer gelezen  0 reacties0 reacties De Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafKIEV
President Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne heeft maandag het bevel voor een „speciale operatie” in het oosten van het land ondertekend. De inhoud ervan is geheim. Het staatshoofd reageert daarmee op het verstrijken van een ultimatum maandagochtend. Kiev had geëist dat de pro-Russische separatisten hun wapens neerleggen en bezette overheidsgebouwen verlaten.

Toertsjinov dreigde zondag met een „volwaardige antiterroristische operatie”, als de opstandelingen niet voor maandagochtend zouden inbinden. Pro-Russische opstandelingen in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk hebben op hun beurt maandag de Russische president Vladimir Poetin om hulp gevraagd. Ze zeggen deel uit te maken van de 'Volksrepubliek Donetsk' die vorige week werd uitgeroepen. De separatisten willen bescherming tegen Oekraïense regeringstroepen. „Help ons zo veel als u kunt”, richtten ze zich tot Poetin. In Slovjansk hebben de opstandelingen gebouwen van het stadsbestuur en de politie bezet en controleposten ingenomen.
Betogers in Donetsk willen op 11 mei een referendum houden over aansluiting bij Rusland. Zij vroegen vorige week al om Russisch ingrijpen.
Poetin bekijkt de ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne met „grote zorgen”, zei zijn woordvoerder maandag. Poetin zou „helaas” uit de oostelijke regio's in Oekraïne heel veel verzoeken krijgen om in te grijpen.
Westerse landen zien de hand van Moskou in de onrust in het oosten van Oekraïne. Die zou door Rusland als voorwendsel kunnen worden gebruikt om binnen te vallen, net als eerder op de Krim. „We hebben tal van bronnen die erop wijzen dat Rusland mogelijk een rol speelt in de onlusten”, aldus het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Britse minister van Buitenlandse zaken, William Hague, formuleerde het nog duidelijker. „Er bestaat eigenlijk geen enkele twijfel dat Rusland dit gepland en bedacht heeft”, aldus Hague maandag in Luxemburg, waar hij overleg had met zijn Europese collega's. „De troepen zijn zeer goed uitgerust, zeer goed getraind, zeer goed georganiseerd en gecoördineerd.” Het doet de minister sterk denken aan de aanwezigheid van Russische troepen op de Krim. Hague hecht totaal geen waarde aan Ruslands ontkenning, zei hij. Hague noemt de situatie zeer gevaarlijk.

Bron: De Telegraaf
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.