©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

VN: etnische Russen in Oost-Oekraïne worden niet bedreigd
Gepost door  redactie redactie Gepostop  15-04-2014 12:20 15-04-2014 12:20 599  keer gelezen 599 keer gelezenNRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladEtnische Russen in Oost-Oekraïne hebben onterecht beweerd dat ze worden bedreigd door Oekraïense extremisten om de Russische bemoeienis in het gebied te rechtvaardigen. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties.

Het rapport, opgesteld door de mensenrechtenafdeling van de VN, volgt op twee bezoeken aan Oekraïne vorige maand door assistent-secretaris-generaal Ivan Simonovic. Reuters citeert uit het rapport:

“Hoewel er enkele aanvallen waren tegen de etnisch Russische gemeenschap, waren ze niet systematisch of wijdverbreid. Foto’s van de Maidan-protesten, zwaar overdreven verhalen over mishandeling van etnische Russen door Oekraïense nationalistische extremisten, en foutieve berichten over dat zij met wapens Russen op de Krim zouden vervolgen, zijn systematisch gebruikt om een sfeer van angst en onzekerheid te creëren. Dat komt tot uitdrukking in de steun aan de Russische annexatie van de Krim.”

Rusland heeft als argument voor de inval op de Krim steeds de bedreiging van Russische burgers daar genoemd. Moskou rechtvaardigt de bemoeienis in Oekraïne met het recht Russische burgers te beschermen.

ANDERE ADVIEZEN VAN DE VN
De VN stellen verder dat Oekraïne een mechanisme moet invoeren waardoor minderheden bij de besluitvorming op alle bestuursniveaus worden betrokken. Ook zou Oekraïne “dringend stappen” moeten nemen om de rechtsstaat te waarborgen en de crisis op de Krim te deëscaleren. Oekraïne moet haatzaaiende taal tegengaan en de autoriteiten op de Krim moeten alle paramilitaire eenheden onmiddellijk ontbinden en ontwapenen. De VN zeggen veel meldingen van verkiezingsfraude te hebben binnengekregen na het referendum op de Krim.

Bron: NRC Handelsblad