©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Nederland zet twee Russische inlichtingenmedewerkers uit
Gepost door  redactie redactie Gepostop  26-03-2018 21:33 26-03-2018 21:33 510  keer gelezen 510 keer gelezen  0 reacties0 reacties De Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafDEN HAAG - Nederland zet twee Russen het land uit naar aanleiding van de aanslag van een voormalige dubbelspion en zijn dochter in het Britse Salisbury.

Dat heeft premier Rutte maandagmiddag bekend gemaakt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet dat „in nauw overleg met bondgenoten en partners” is besloten dat Nederland op korte termijn twee Russische inlichtingenmedewerkers die in Nederland werkzaam zijn, zal uitzetten.

Zij zullen Nederland binnen twee weken moeten verlaten. Het kabinet zal Rusland hierover ook maandag op de hoogte stellen, zo staat in de brief.

De twee medewerkers zijn werkzaam op de Russische ambassade in Den Haag. Over wie het precies gaat, is nog niet duidelijk. De ambassade zegt nog geen commentaar te kunnen geven.

EU

Volgens het kabinet hebben andere bondgenoten en EU-lidstaten gelijksoortige maatregelen genomen of zullen dat op korte termijn doen. „Nederland zal de komende dagen en weken in voortdurend overleg met bondgenoten en partners de kwestie en de implicaties ervan nauwgezet blijven volgen en uw Kamer hierover blijven informeren.”

Maandag vond er ook een speciaal ingelaste EU-vergadering plaats in Brussel over dit onderwerp. Daarop kondigde president Tusk van de Raad aan dat veertien EU-lidstaten Russische diplomaten gaan uitzetten.

Signaal

Volgens premier Rutte betekent het uitzetten van de Russen „een stevig signaal”: „We zijn er echt helemaal klaar mee. Dit doen we in navolging van de zware verklaring en stappen die premier May heeft gezet.”

VVD-Kamerlid Becker zegt het kabinet hierin te steunen. „Deze zeer ernstige zenuwgasaanval draagt overduidelijk de vingerafdrukken van Rusland”, vindt ze. „De Russische regering werkt vooralsnog niet mee aan onderzoek om dit met volledige zekerheid te kunnen vaststellen. De aangekondigde sancties, samen met bondsgenoten, voeren de druk op richting Rusland om openheid van zaken te geven. Het is te hopen dat zij dit gaan doen, zodat de waarheid snel boven tafel komt!”

Ook coalitiegenoot Sjoerdsma spreekt van een „eerste goede stap” die volgens hem toont dat „wij en andere Europese partners solidair zijn met de Britten”. Hij vervolgt: „Het is ook belangrijk dat we nu Europees kijken naar de uitbreiding van persoonsgerichte sancties tegen de vertrouwelingen van Poetin.”

CDA-Kamerlid Van Helvert sluit aan: „Ons beleid moet gericht zijn op het oplossen van conflicten met Rusland, maar daartoe is het wel noodzakelijk dat we onze eigen grenzen aangeven.”

Bewijs

SP-Kamerlid Karabulut is echter „erg benieuwd” op basis waarvan het kabinet deze stap heeft genomen. Het kabinet zei immers eerder nog dat het OPCW eerst onderzoek moest verrichten naar de aanval met het gas. „Maar nu wordt er al een sprong gemaakt naar harde maatregelen. Maar op basis van welk bewijs?” De SP zegt de aanval met het gas natuurlijk te veroordelen, maar volgens Karabulut heb je er als Nederland „ook niks aan om te escaleren voor er al echt iets op tafel ligt”.

PVV-Kamerlid De Roon vraagt zich af op welke feiten Nederland nu deze stappen baseert. „Waar is het bewijs?” wil hij weten.

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.