©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Leiders opstand Oekra´ens? 'Nee, natuurlijk niet, ik kom uit Rusland'
Gepost door  redactie redactie Gepostop  15-04-2014 12:23 15-04-2014 12:23 631  keer gelezen 631 keer gelezen  0 reacties0 reacties Volkskrant Volkskrant
printer
VolkskrantWorden de bezettingsacties van gewapende pro-Russische activisten door Moskou georkestreerd of gaat het om spontane acties van de plaatselijke bevolking? Volgens Rusland zijn de beschuldigingen van de Oekra´ense regering dat Moskou achter de onrust zit, uit de lucht gegrepen. Maar de leiders van sommige bezettingsacties maken er geen geheim van dat zij wel degelijk uit Rusland komen.

Zo vertelde de commandant van de eenheid die afgelopen weekeinde het Oekra´ense stadje Slavjansk overnam tegenover de verslaggever van de onafhankelijke Russische zender Echo Moskvy dat hij een ondernemer uit de omgeving van Moskou is. De afgelopen twee maanden was Jevgeni Vladimirovitsj (alleen zijn voornamen, zijn achternaam geeft hij niet) actief op de Krim, tot hij eind vorige week in de nacht naar de regio Donetsk kwam.

Volgens de ondernemer, voor wie 'vaderland en geloof' even belangrijker zijn dan 'werk en gezin', is het politiekantoor door een 'zelfverdedigingseenheid uit de Krim' ingenomen.

Ook de leider van de groep gewapende mannen die vandaag het politiekantoor in het stadje Gorlovka (Oekra´ens: Horlivka) bestormden, blijkt uit Rusland afkomstig. Op een YouTube-fimpje is te zien hoe hij zich aan de plaatselijke politieagenten voorstelt als een luitenant-kolonel van het Russische leger.

De leider van de activisten die sinds ruim een week het provinciehuis in de industriestad Donetsk bezet houden, is naar eigen zeggen ook uit Rusland afkomstig. Op een vraag van de Russische nieuwszender RSN of hij zich wilde voorstellen, antwoordde hij: 'Natuurlijk, ik ban Pavel Vladimirovitsj Paramonov.' En komt u uit Donetsk? 'Nee, natuurlijk niet, ik woon in Jefremov in de provincie Toela (Rusland)'. En wat doet u hier? 'Ik help een broedervolk op te komen voor zijn rechten', aldus de leider van de activisten die vorige week de 'soevereine volksrepubliek Donetsk' uitriepen.

Bron: Volkskrant
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.