©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Medewerkers Facebook mogelijk achter tralies
Gepost door  redactie redactie Gepostop  07-04-2018 00:01 07-04-2018 00:01 448  keer gelezen 448 keer gelezen  0 reacties0 reacties De Telegraaf De Telegraaf
printer
De TelegraafJAKARTA - Medewerkers van Facebook in IndonesiŽ verdwijnen mogelijk voor lange tijd achter de tralies. Het land stelt een onderzoek in naar de praktijken van het van huis uit Amerikaanse techbedrijf, omdat mogelijk privacywetten zijn overtreden.

Als dat inderdaad het geval is, kunnen medewerkers tot wel twaalf jaar cel krijgen. Daarnaast wachten hun mogelijk dikke boetes. De Indonesische minister van Communicatie heeft opdracht gegeven voor het onderzoek. Eerder dreigde hij al om Facebook in IndonesiŽ uit de lucht te halen. Hij heeft aangedrongen op een ontmoeting met de leiding.

In het Aziatische land zijn gegevens van mogelijk een miljoen gebruikers misbruikt in de kwestie rond onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Facebook zelf heeft in IndonesiŽ, net als in andere landen, beterschap beloofd.

Canada

Eerder kondigde de Canadese privacywaakhond al een soortgelijk onderzoek aan, na de getuigenis van klokkenluider Christopher Wylie in het Britse parlement. De Canadese Wylie was werkzaam voor Cambridge Analytica. Via zijn interviews in The New York Times en The Guardian kwam het schandaal aan het licht.

Overleg

Europees Justitiecommissaris Vera Jourova heeft op korte termijn overleg met de leiding van Facebook. Eerder eiste ze namen en rugnummers van Europese gebruikers van wie de gegevens zonder hun toestemming zijn gebruikt. Verder drong ze er bij Facebook op aan het vertrouwen van zijn gebruikers te herstellen en wees op Europese regels voor databescherming die binnenkort van kracht worden.

De strengere Europese regels zullen volgens Facebookbaas Mark Zuckerberg de nieuwe standaard zijn voor het bedrijf wereldwijd, zo beloofde hij.

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.