©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Russische politicus: Poetin wil van Magnitsky-wet af
Gepost door  redactie redactie Gepostop  10-05-2018 12:54 10-05-2018 12:54 518  keer gelezen 518 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsVolgens de Russische journalist en oppositie-politicus Vladimir Kara-Murza heeft Poetin veel last heeft van de sancties die geregeld zijn in de Amerikaanse Magnitsky-wet. Dat blijkt uit het gesprek dat de Russische advocate Veselnitskaya in juni 2016 had met Donald Trump junior. “Het is een prioriteit voor het Kremlin om er vanaf te komen”, stelt Kara-Murza in een podcast van de Universiteit van Chicago en CNN.

Toen in juli 2017 naar buiten kwam dat Donald Trump jr. en Trumps schoonzoon Jared Kushner tijdens de presidentscampagne een gesprek hadden gehad met de Russische advocate, deed dat veel stof opwaaien. Dit zou een nieuwe aanwijzing zijn dat Rusland actief de Amerikaanse presidentsverkiezingen had proberen te beïnvloeden. Advocate Veselnitskaya zou in dit gesprek de Trump-campagne belastende informatie over tegenkandidate Hillary Clinton hebben aangeboden.

De dood van Magnitsky
Later bleek dat de Russische advocate vooral had geprobeerd een belofte los te krijgen over het afschaffen van de Magnitsky-wet. Die wet werd in 2012 door president Obama ondertekend en stelde sancties in tegen Russische personen die betrokken waren bij de dood van de Russische advocaat Magnitsky en de fraude die hij had willen aanklagen.

Volgens Kara-Murza zijn de sancties ‘gruwelijk’ voor “hoge ambtenaren en oligarchen binnen het Poetin bewind, die jarenlang hebben gestolen in Rusland en het geld hebben gespendeerd in het Westen.”

“Deze mensen hebben misbruik gemaakt van de meest basale normen van democratie en rechtstaat in Rusland en hebben die ook aangevallen en ondermijnd. Tegelijkertijd hebben zij en hun families gebruik gemaakt en genoten van de bescherming en privileges die de democratie en de rechtstaat in Westerse landen biedt.”

'Ze zijn bereid alle wegen te bewandelen'
Kara-Murza stelt dat de advocate door de Russische regering met dit doel naar New York werd gestuurd. “Dat laat zien dat ze bereid zijn om alle wegen te bewandelen en alle mogelijke methodes te gebruiken om hun doel te bereiken, inclusief het gebruik van niet-officiële tussenpersonen”, aldus Kara-Murza.

Kara-Murza is zelf in Moskou al twee keer mogelijk het slachtoffer geweest van vergiftigingen. In 2015 en 2017 werd hij in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen die daar op wezen, maar de Russische justitie deed nooit onderzoek.

Link
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.