©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Geen grote legerinzet Oekra´ne
Gepost door  redactie redactie Gepostop  15-04-2014 13:34 15-04-2014 13:34 575  keer gelezen 575 keer gelezen  0 reacties0 reacties NOS NOS
printer
NOSn de regio Donetsk is niets te merken van een Oekra´ense operatie tegen de separatistische actievoerders.

NOS-verslaggevers Gert-Jan Dennekamp en David Jan Godfroid zijn op verschillende plekken in de regio Donetsk. Zij zien niets dat wijst op een militaire operatie. Het is rustig in de regio, maar de sfeer is gespannen.

Godfroid: "Dat wil niet zeggen dat er hier niets gebeurt. De president zei al dat de operatie stap voor stap zal gaan. Ik verwacht geen oprukkende legers, eerder kleinschalige acties. Ook om te voorkomen dat er burgerslachtoffers gaan vallen. Kiev zal er alles aan doen om burgerslachtoffers onder de Russen in het gebied te voorkomen, want de kans is groot dat Rusland dan gaat binnenvallen in de regio."

Operatie
Russische persbureaus meldden vanochtend dat de Oekra´ense operatie tegen separatisten in het oosten van het land is begonnen. Volgens persbureau Interfax heeft de Oekra´ense interim-president Toertsjinov dat tegen het parlement gezegd.

"Vannacht is de operatie begonnen in het noorden van de regio Donetsk. Die zal gefaseerd en verantwoordelijk verlopen. Doel van de actie, en dat wil ik nog eens benadrukken, is om de mensen in Oekra´ne te beschermen", zei de interim-president volgens Interfax.

Lokale media in Oekra´ne meldden dat Toertsjinov speciale eenheden zou hebben ingezet in Oost-Oekra´ne.

Rusland
Donetsk is een van de brandhaarden van het verzet tegen de regering in Kiev. Pro-Russische activisten strijden er voor aansluiting bij Rusland.

De Russische president Poetin heeft Kiev diverse malen gewaarschuwd tegen het gebruik van geweld. Volgens Poetin mag Rusland ingrijpen om de etnische Russen in Oekra´ne te beschermen.

Vorige week kondigde Toertsjinov ook al een militaire actie aan in de stad Slavjansk. Maar in de stad werden geen Oekra´ense militairen gezien en overheidsgebouwen zijn nog altijd bezet door activisten.

Bron: NOS
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.