©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

Aanval op separatisten Kramatorsk geopend
Gepost door  redactie redactie Gepostop  15-04-2014 17:27 15-04-2014 17:27 678  keer gelezen 678 keer gelezen  0 reacties0 reacties News News
printer
NewsDe strijdkrachten in Oekra´ne zijn vandaag begonnen met een aanval tegen separatisten in de stad Kramatorsk in het oosten van het Oost-Europese land. Dat heeft het persbureau Interfax gemeld op gezag van het ministerie van Defensie in Kiev.

Volgens journalisten ter plaatse is automatisch geweervuur te horen uit de richting van het militair vliegveld van de stad. Een gevechtsvliegtuig vloog laag boven Kramatorsk. Een tv-station berichtte dat een Oekra´ens vliegtuig probeerde te landen, maar daarvan afzag omdat separatisten het vuur op het toestel hadden geopend.

In Kramatorsk verlieten pro-Russische opstandelingen eerder uit eigen beweging een hoofdbureau van de politie, meldden de Oekra´ense autoriteiten.

De operatie tegen separatisten in het oosten van Oekra´ne begon in de nacht van maandag op dinsdag. De Russische interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft vandaag aangekondigd dat de veiligheidsdiensten 'geleidelijk en verantwoordelijk' te werk zullen gaan. De opstandelingen houden in een aantal steden overheidsgebouwen bezet. Die worden nu ontruimd.

Het doel van de operatie is om burgers van Oekra´ne te beschermen en te voorkomen dat de pogingen slagen om Oekra´ne uiteen te scheuren, verklaarde de interim-president.

'Rusland verantwoordelijk'
Toertsjinov houdt Rusland verantwoordelijk voor de onrust in Oost-Oekra´ne. 'De Russische plannen zijn en blijven bruut. Ze willen niet alleen de Donbas zien branden, ze willen het hele zuiden en oosten zien branden: van Charkov tot Odessa', zei hij in het parlement.

Rusland heeft Kiev gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische activisten. Geweld kan een geplande internationale bijeenkomst over Oekra´ne, donderdag in GenŔve, in gevaar brengen, aldus Moskou. 'Je kunt geen tanks sturen en tegelijkertijd overleg voeren', stelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Kookpunt
In het oosten van de Oekra´ne lijken de spanningen tussen pro-Russische betogers en de Oekra´ense autoriteiten een kookpunt te bereiken. Uit de omgeving van de stad Slavjansk kwamen meldingen van explosies en schotenwisselingen. Het gebouw van het dorpsbestuur in het dorp Andrejevka brandde in de nacht van maandag op dinsdag volledig af. Niemand raakte gewond, meldde het Russische persbureau Ria Novosti.

Ook in Kiev lopen de spanningen verder op: de pro-Russische presidentskandidaat Oleg Tsarov werd gemolesteerd. Leider Nikolai van de 'zelfverdedigingseenheden' in Slavjansk zei eerder in de nacht dat er schoten en explosies waren gehoord in de stad, maar vanochtend sprak hij dat tegen. 'Alles is rustig', zei Nikolai, die om veiligheidsredenen niet zijn achternaam gaf. Wel zeggen meerdere mensen militaire voertuigen te hebben gezien die naar de stad reden.

Ultimatum
Betogers hadden van de regering tot maandag de tijd gekregen om de gebouwen die ze sinds zaterdag bezet houden weer te verlaten, maar ze bleven zitten. De separatisten hebben de Russische president Vladimir Poetin om bescherming gevraagd. 'Help ons zo veel als u kunt.' Poetin wendde zich op zijn beurt tot zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Die moet 'alles doen wat in zijn macht ligt' om geweld en bloedvergieten in het oosten van Oekra´ne te voorkomen.

Bron: Het Parool
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.