©

Redactie

Inloggen

Lost your password?

‘Speciale operatie’ in Kramatorsk; bestorming vliegveld Slavjansk
Gepost door  redactie redactie Gepostop  15-04-2014 19:05 15-04-2014 19:05 561  keer gelezen 561 keer gelezen  0 reacties0 reacties NRC Handelsblad NRC Handelsblad
printer
NRC HandelsbladHet Oekraïense leger voert in Kramatorsk een ‘speciale operatie’ uit tegen separatisten, meldt Reuters. Er zouden schoten in de buurt van de stad zijn gehoord. Tegelijkertijd heeft het leger Slavjansk omsingeld.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over berichten dat er slachtoffers zijn gevallen in Oekraïne:

“Het lijkt erop dat zich hier een worst case scenario aan het voltrekken is.”

VLIEGVELD IN OEKRAÏENSE HANDEN
Het vliegveld van Kramatorsk is vanmiddag bestormd door Oekraïense soldaten. Russische staatsmedia melden dat daarbij elf doden aan de kant van de pro-Russische activisten zijn gevallen, maar dat kon nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd worden. Volgens zowel Russische als Oekraïense media is het vliegveld nu in handen van de autoriteiten.

Separatisten die een politiebureau in de stad bezet hielden, zijn eerder vandaag vertrokken. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense autoriteiten hebben de pro-Russische activisten vervolgens een aantal andere overheidsgebouwen bezet. Reuters meldt ook dat twee helikopters van het leger in de stad landden. Toen soldaten uitstapten werden ze door de lokale bevolking tegengehouden. Tegelijkertijd zijn er onbevestigde berichten dat er Russische parachutisten in de stad zijn geland.

Reuters meldt tegelijkertijd dat Oekraïense soldaten het verderop gelegen Slavjansk hebben omsingeld. Eerdere berichten dat de soldaten ook de stad zijn binnengetrokken, kunnen niet worden bevestigd.

NRC-redacteur Hubert Smeets over de acties van vandaag:

“Of dit nu een doorbraak is voor Oekraïne is lastig om te bepalen. Het enige dat we echt zeker weten is dat het vliegveld van Kramatorsk is heroverd. Hoe lang de Oekraïners dat echter kunnen vasthouden is nog maar de vraag.”

Of Rusland nu gaat ingrijpen, hangt af van hoe intens de confrontaties tussen autoriteiten en separatisten zullen zijn:

“De Russen hebben eerder gezegd dat als er iets gebeurt met Russen in Oekraïne, ze zullen ingrijpen. Premier Medvedev heeft gezegd dat Oekraïne op de rand van een burgeroorlog staat. Hij zou dat ‘erg jammer’ vinden. Daarnaast zou president Poetin volgens een woordvoerder honderden brieven gekregen van inwoners uit het oosten van Oekraïne waarin hem wordt gevraagd om ze te helpen. ‘Poetin, laat ons niet in de steek’. Wanneer de Russen gaan ingrijpen is lastig om te bepalen; Poetin zal niet al te lang wachten.”

ZWARTE LIJST EU UITGEBREID
NAVO-secretaris Rasmussen heeft Rusland vandaag beschuldigd van het opstoken van pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne.

“Wat wij hebben aan informatie maakt duidelijk dat Rusland diep betrokken is bij het conflict.”

De secretaris heeft de Russen opgeroepen om te de-escaleren en de troepen bij de grens met Oekraïne terug te trekken. Rusland ontkent echter iedere vorm van inmenging in het oosten.

De EU heeft aangekondigd om de lijst van Russen waarvan de tegoeden worden bevroren uit te breiden naar 33 namen. Daarnaast mogen ze ook niet meer naar de EU reizen. De personen op de lijst zijn volgens Reuters betrokken geweest bij de annexatie van de Krim in februari.

Bron: NRC Handelsblad
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reactie plaatsen
Logt u a.u.b. in om een reactie te plaatsen.